Türkiye İstatistik Kurumu, finansal yatırım araçlarının Eylül ayında reel getiri oranlarını açıkladı. Yıllık olarak en yüksek reel getiriyi yüzde 28.46 oranı ile devlet iç borçlanma senetleri sağladı. İkinci sırada yüzde 11.4 oranı ile mevduat faizi yer aldı. BİST 100 endeksi yüzde 2.82 oranında reel kayıp getirdi. Dolar ve Euro da sırasıyla yüzde 17.63 ve 22.21 oranında reel kayıp getirdiler. Külçe altın yüzde 4.03 oranında reel getiri sağladı.
Ağustos 2019 da, yıllık TÜFE oranı yüzde 15.01 idi. Eylül ayında yüzde 9.26 oldu. Mevduat brüt reel faizleri, yani vergi stopaj yapılmamış reel faiz oranı, Ağustos ayında 0.97 iken Eylülde enflasyonda şok düşme ile yüzde 11.04'e yükseldi.
Enflasyon zaten istikrarsızlık demektir. Türkiye de yüzde 10 dolayında kronik enflasyon sürüyor. Birde bu şekilde şok iniş ve çıkışlar ekonomide belirsizliği daha çok artırıyor.
Merkez Bankası, 12 Eylülde faizleri indirirken, enflasyonda düşüş yönünde idi. Halen Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 16.50'dir. 24 Ekimde PPK toplanacak. PPK'nın faizlerde tekrar 1.5 ile 2 yüzde puan bir indirim yapması bekleniyor. Zira Hükümet faizleri düşürüp, kredi hacmini artırarak ekonomiyi canlandırmak istiyor. Yatırımları cazip kılmak istiyor.
Kasım aralık ayında enflasyon artacak ve yüzde 12 dolayında olacak. Enflasyon düşerken faizleri de düşürmek, reel faizleri etkilemedi. Ama tersi durumda etkiler. Yani enflasyon artarken faizleri düşürürsek doğal olarak reel faizler de düşecek.