Ağustos ayında aylık TÜFE oranı yüzde 0.86 ve yıllık TÜFE oranı 15.01 oldu. Aylık Yİ-ÜFE oranı yüzde 0.59 ve yıllık Yİ- ÜFE oranı 13.45 oldu.
Ağustos enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre ve bu yılın bir ay öncesine göre düştü. Eylül ayında da düşecek… Çünkü geçen sene kurlarda yaşanan şok artış, Eylül ayında aylık TÜFE' nin yüzde 6.30 ve aylık Yİ-ÜFE' nin de 10.88'e çıkmasına yol açmıştı. Bu sene eğer kurlarda yeni bir şok artış yaşamazsak Eylül enflasyonu daha düşük çıkar ve TÜFE' yüzde 15'in altına geriler.
Çekirdek enflasyonun da yüzde 13.60'a gerilemesi enflasyonun düşeceğini gösteriyor. Çekirdek enflasyon gerçek enflasyonu, yani arızi şoklardan kaynaklanan etkileri, mevsimsel etkileri, enerji fiyatları gibi elimizde olmayan fiyat etkilerini, piyasada oluşmayan kamu fiyatlarının etkisini çıkardıktan sonra kalan enflasyonu gösteriyor.
Ağustos enflasyon göstergeleri içinde 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 19.62 oldu. Bu veri önemlidir . Çünkü kira artışları artık 12 aylık ortalama enflasyona göre yapılıyor.
18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanun değişikliği ile kira sözleşmesi yenilemesinde en fazla yapılabilecek zam oranı "TÜFE 12 aylık ortalama" olarak değiştirildi. Ev sahibi ve kiracı kendi aralarında daha düşük kira artışı tespit edebilirler.
Enflasyonla mücadele için ekonomik istikrarı doğru değerlendirmek gerekir. Doğrusu yüzde bir veya yüzde iki dolayında bir enflasyondur. Bu kadarı ekonominin canlı kalmasını sağlar. Çin'de enflasyon yüzde 2 ile yüzde 3 arasında değişiyor.