Merkez Bankasının gösterge faizini 2 yüzdelik puan artırmasını ''Hükümet faiz lobisine dayanamadı'' diye yorumlayanlar oldu. Küreselleşme sürecinde, para ve faiz politikaları belirleyici politikalar olmuştur. Ancak bizim gibi yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde bu politikalar aynı zamanda spekülasyonu da artırmıştır. Enflasyonun üstünde reel faiz isteyenler ''faiz lobisi'' olarak suçlanmıştır. Bunun içindir ki Türk ekonomisi son 10 yıldır dünyanın en kırılgan ekonomisidir .
Öte yandan yine bizim gibi sermaye piyasalarının ve rekabetin gelişmediği, spekülasyon ve manipülasyonun olduğu ülkelerde serbest kur politikası sürekli bir kur sorunları yaratmıştır. Yüksek kur isteyenler de ''kur lobisi'' olarak vasıflandırılmıştır.
Aslında bütün bu tartışmalarla zaman kaybetmek, aynı zamanda ne kadar beceriksiz olduğumuzu da gösteriyor. Leyleğin ömrü de laklakla geçer.
Beceriksizliğimizin ilk nedeni, faizleri nominal faiz üstünden konuşmamızdır. Oysaki yüksek enflasyon olan ekonomilerde nominal faiz yanıltıcı olur. Söz gelimi şimdi yeni gösterge faizi yüzde 10.25, ama geçen ayki enflasyon yüzde 11.77 dir. Bu ayda enflasyon bu düzeyde olursa, yıllık üstünden yüzde 10.25 olan nominal faiz, enflasyonun etkisi giderildikten sonra, yani reel faiz olarak eksi yüzde 1,36'dır.
Yüksek reel faiz ve tersi eksi faizin ekonomi üstünde bozucu etkileri vardır.
Yüksek faiz isteyenler ''faiz lobisi'' olarak suçlanmıştır.