Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2019 ayı işsizlik oranını yüzde 14.0 olarak açıkladı. İşsizlik oranı geçen seneye göre ve bir önceki aya göre arttı.
Tarım kesimi işsizliği gizlediği için tarım dışı işsizlik verileri işsizlik konusunda daha gerçekçi verilerdir. Temmuz ayında tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16.7 oldu. İş aramayıp çalışmaya hazır olanları da katarsak, fiili işsiz sayısı 6 milyon 898 bine, fiili işsizlik oranı da yüzde 19.4'e çıktı.
Bu işsizlik oranları yaşamakta olduğumuz ekonomik krizin dibe vurmasıdır. 2018 Dünya ortalama işsizlik oranı yüzde 5'tir. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), Dünyada artık işsizlik sorununun değil, çalışma koşullarının tartışıldığını söylüyor. İşsizlik konusunda da Dünyadan ayrıştık.
Türkiye de, işsizliğin bu kadar artmasının bir nedeni GSYH'da küçülmedir. Bu sene üçüncü çeyrek olan Temmuz-Ağustos-Eylül'de de küçülme bekleniyor. Son çeyrekte büyüme olur. Mamafih, TÜİK Eylül ayında, bir önceki sene aynı aya göre, perakende ticaret endeksinin yüzde 2,7 ve sanayi üretim endeksinin de yüzde 3.4 oranında arttığını açıkladı.
Ne var ki, GSYH büyüme de olsa işsizlik oranı aynı oranda düşmez, çünkü üretimin ithal girdiye bağımlılık oranı yüksektir. Yani girdi ithal ettiğimiz ülkelerde istihdam yaratıyoruz.
3.7 milyon Suriyeli de düşük ücretle ve kayıt dışı çalışarak, kendi halkımızın işsiz kalmasına neden oluyor. Suriyeliler için harcanan 40 milyar dolar (Bütçenin dörtte biri ediyor), eğer devlet tarafından yatırımlara harcansaydı, işsiz sayısı yarı yarıya azalırdı.