İşkur verilerine göre, İşkur'a kayıtlı işsiz sayısı 2017 Ekim ayında 2 milyon 612 bin iken, 2018 Ekim ayında 3 milyon 215 bine yükseldi. Bu demektir ki, geçen senenin ilk 10 ayına göre bu senenin ilk 10 ayında, işsiz sayısında artışın 603 bin olduğunu gösteriyor.
Oysaki TÜİK'in Ağustos ayı verilerinde geçen seneye göre bu sene işsiz sayısındaki artış, 266 bindir.
Bu çelişki kısmen, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların işkura başvurmaları nedeni ile, kısmen de TÜİK' in ilan ettiği işsiz sayısındaki artışla izah edilebilir. Zira Türkiye İstatistik Kurumu iş arama kanallarından birine başvurmayanları işsiz saymıyor.
TÜİK İşsizliği; ''Hiç bir işte çalışmamış kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde (2014 öncesi 3 aydı) iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki fertler işsiz nüfusa dahildirler'' şeklinde tanımlıyor ve bu uygulamada Avrupa İstatistik Ofisi, Eurostat'ın işsizlik tanımını kullanıyor.
Türkiye'de iş aramada çoğu defa geleneksel yöntemler kullanılıyor. Eş-dost vasıtasıyla iş aranıyor. Bu nedenle TÜİK iş aramayıp çalışmaya hazır tanımını yapmak zorunda kalıyor.
Bu şartlarda en son açıklanan Ağustos ayı işsizlik verilerine göre, fiili işsiz sayısı 5.823 bin, fiili işsizlik oranı da yüze 16.6 'dır.