Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen işsizlik oranı geçen Nisan ayında yüzde 10.5 iken bu sene yüzde 9.6'ya geriledi.
İşsizlik oranında aylar ve mevsimler itibarıyla iniş ve çıkışlar yaşanır. Doğru tahlil yapabilmek için ilgili ayı bir yıl önceki ayla karşılaştırmak gerekir. Peş peşe gelen ayları karşılaştırmak için de mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücü göstergelerini kullanmak gerekir.
Eğer bir istihdam politikası oluşturmak istiyorsak, iş aramayıp iş bulsa hemen başlayacak olanları da dikkate almak gerekir. Kaldı ki TÜİK'in iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar kriterleri bizim toplumsal yapımıza uymuyor. Söz gelimi 18 yaşına basan birisi 4 hafta iş aramazsa bu kişi işsiz sayılmıyor. Ya da bir iş kurumuna başvurmayanlar da işsiz kabul edilmiyor. Gerçekte ilan edilen işsiz sayısı ile, iş aramayıp iş bulsa işe başlayacak olanları birlikte fiili işsiz olarak tarif etmek gerekir. Öte yandan, bu yolla işsiz sayılmayanlar, iş gücüne de dahil edilmiyor. Fiili iş gücüne ulaşmak için önce iş aramayıp, iş bulsa çalışacak olanları iş gücüne dahil etmek gerekir.
2017 nisan ayında 5 milyon 480 bin olan fiili işsiz sayısı bu sene Nisan ayında 5 milyon 124 bine geriledi. Filli işsizlik oranı da yüzde 16.3'ten yüzde 15'e düştü. (Aşağıdaki tablo.)
***
Nisan Ayı Fiili İşsizlik Göstergeleri