Esfender Korkmaz Yeniçağ Gazetesi

Olaylara demokrasi penceresinden bakarsak

Almanya ile ilişkilerimizin bozulması, Rusya ile bozulup yeniden düzelen ilişkilere benzemez. Çünkü Almanya kendisi dışında Avrupa Birliği ve hatta tüm batı içinde etkileyici güce sahiptir. Almanya ile...

25 Temmuz 2017 | 262 okunma

Almanya ile ilişkilerimizin bozulması, Rusya ile bozulup yeniden düzelen ilişkilere benzemez. Çünkü Almanya kendisi dışında Avrupa Birliği ve hatta tüm batı içinde etkileyici güce sahiptir.

Almanya ile ilişkilerimizin bozulması, temelde Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve adalet anlayışımızın farklı olmasından ileri geliyor.

Almanya, Hitlerin demokrasi açığını yaşadığı için bugün Dünya da Demokrasiye her ülkeden daha fazla önem veriyor…

Türkiye de toplumun bir kısmı demokrasiye Almanların baktığı açıdan bakıyor.  Zira küreselleşme ile gelişen iletişim ve haberleşme, sosyal medyanın gelişmesi, Toplumların çevre ile etkileşime girmelerini, gelişmiş ve refah toplumlarında insan hakları ve demokratik özgürlükleri öğrenmelerini kolaylaştırdı. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ve refah toplumlarının yaşam tarzlarını öğrendi. Bunun içindir ki küreselleşme sürecinde aynı zamanda toplumların demokrasi ve refah talebi arttı. Türkiye'de bir kısım insan aynı pota içinde ve demokrasiye de aynı çizgiden bakıyor.

Avrupa Birliği, Demokrasiyi ekonomik ve siyasi meselelerin önünde görüyor ve önem veriyor.

Demokrasi neden bu kadar önemli ? 

Demokrasi, tüm vatandaşların, devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir ve aynı zamanda kalkınmanın da alt yapısıdır.

Kalkınma veya İktisadi Gelişme bir ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasındaki büyüme ve büyüme yanında sosyal ve kültürel değerlerin ve yaşam kalitesinin artmasıdır.

Ekonomik kalkınma veya İktisadi Gelişme, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla da büyümeyi de içine alan daha geniş bir kavramdır. Halkın değer yargıları, dünya görüşü ile tüketim ve davranış kalıplarındaki değişmeleri içerecek biçimde toplumsal ve kurumsal yapıda dönüşüme yol açan bir büyümedir.

Söz gelimi, bir toplumun eğitim düzeyi ve eğitim kalitesi, kişi başına düşen doktor sayısı, çocuk ölüm oranı, kişi başına düşen gazete, okuma oranı, öğretmen sayısı gibi sosyal ölçütlerle, çevre şartlarının iyileşmesi de kalkınmanın birer göstergesidir. Ayrıca teknolojik gelişmede kalkınmanın bir unsurudur.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 287 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 538 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 625 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 225 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 359 Okunma