Muhalefet partileri, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti, tek tek meclise ''emeklilikte yaşa takılanlar'' için kanun teklifi verdiler. Ancak Cumhurbaşkanı bu teklife şiddetle karşı çıktı. Şimdi sıra demokrasiyi test etmeye geldi. Çünkü yaşa takılanlar için Meclise teklif veren 4 partinin milletvekili sayısı 306 buna karşılık iktidar partisi AKP'nin milletvekili sayısı 296'dır. Meclis Başkanı bu yasa tekliflerini Meclis gündemine getirmeyebilir. Ancak çoğunluk isterse getirmek zorundadır. Bu nedenle siyasi partilerin ne kadar samimi oldukları, hangilerinin topu dolandıracağını göreceğiz.
Aslında yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifleri gasp edilmiş bir hakkın teslimi içindir... Kanun teklifine göre;
''1999 yılı öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, o tarihlerde herhangi bir şekilde yaş şartıyla alakalı bir zorunlulukları bulunmadığından, 1999 yılından sonra gelen yaş şartı mecburiyetiyle ciddi mağduriyet yaşamışlardır. Bu teklifin kabulü halinde en azından bu mağduriyetin bir kısmı giderilmiş olacaktır.''
Türkiye'de sosyal güvenlik açıkları, yaşanan sorunlar adeta bir yaş grubunun sırtına yüklenmiştir. Kaldı ki yaşa takılanların haklarının iadesi bir defaya mahsus yapılmaktadır. Sosyal güvenlik yükünü abartıldığı kadar etkilemiyor.
Bizde sosyal güvenlik sorunu var... Söz gelimi emekli/çalışan oranı düşüktür. Genel olarak uygulama göstermiştir ki; ideal bir sosyal güvenlik düzeni için dört çalışanın bir emekliyi finanse etmesi gerekir. Bizde bu 2 ve bazen 2'nin altındadır.
Buna karşılık Türkiye'de emekli maaşları düşüktür. Söz gelimi en düşük emekli maaşı Almanya'da 1350 Euro, Fransa ve İspanya'da yaklaşık 1050, İtalya ve Yunanistan'da ise 900 Euro'dur. Bizde ise 240 Euro'dur. Yani sosyal güvenlik sistemi için sanıldığı kadar yük getirmeyecektir.