Vikipedi'de, Siyasal İslam ''İslam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır. Vikipedi'de yer alan konular, kim yazarsa yazsın, ayrıca uzmanlar tarafında gözden geçiriliyor ve bu nedenle yorumlarında tarafsızdır.
Öte yandan siyasi islamı her mezhep kendine göre yorumluyor. Vehhabi İslamcılığı, Selefi İslamcılığı, İrancı İslamcılık, Sufi İslamcılık gibi farklı yorumlar var. Bununla birlikte temel de siyasi İslamcılığın, söz gelimi hukukta şerait düzenine dönmek gibi ortak hedefleri var. Ayrıca, hepimiz çok net biliyoruz ki siyasi islam millete değil ümmete önem verir.
Muhafazakârlık dini motif barındırmaz. Bir toplumda geleneksel sosyal etmenlerin muhafaza edilmesini destekleyen politik ve sosyal bir felsefedir. Toplumsal ve kültürel değerlerin korunmasını savunur. Bu anlamda islamda güncelleşme isteyenler ya da yorumlar değişmez diyenler var. Muhafazakarlık sağ ve sol her iki sosyo - ekonomik sistemde de var. Sovyetler'de Stalin rejimine karşı olanlar (Örneğin Troçkistler) bu rejimi muhafazakârlaşmakla suçladılar. Türkiye'de aleviler arasında da muhafazakar olanlar var.
KHÜ, Türkiye Eğilimleri - 2020 Kantitatif
Araştırma raporun'da Türk halkının siyasi yelpazedeki yerini
tespit etmek için yapılan ankette ''Kendinizi nasıl
tanımlarsınız?'' sorusuna verilen cevaplar 2020 yılı için
şöyledir;
İlk sırada kendini Muhafazakar olarak tarif edenler var. Bunların oranı yüzde 25,7'dir.
Kendini siyasal İslamcı olarak tanımlayanların oranı beşinci sırada ve yüzde 8,9'dur.