Bugün Merkez Bankası Ocak sonu itibarıyla özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borçlarına ilişkin rakamları paylaştı. Buna göre 2017 yıl sonu ile kıyaslandığında uzun vadeli kredi borçları 5 milyar dolar artarak 225,7 milyar dolara, kısa vadeli kredi borçları (ticari krediler hariç) 506 milyon dolar artarak 18,9 milyar dolara yükseldi.
Borcun hangi sektörlere ait olduğuna baktığımızda ise, uzun vadeli 225,7 milyar dolarlık borcun %51,2’si finansal kuruluşlara, %48,8’i ise finansal olmayan kuruluşlara ait. Kısa vadeli 18,9 milyar dolarlık borcun ise %75,6'sı finansal kuruluşların, %24,4’ü ise finansal olmayan kuruluşların borcu.
Borcun vade yapısını incelediğimizde ise 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 71,6 milyar dolar olduğunu görüyoruz.
RİSKLER BÜYÜRKEN
Türkiye’de 2001 yılından önce kafasına esen banka açıyordu, bankalar bağlı oldukları holdinglere krediler veriyordu ya da çapraz kredi dediğimiz, yani A bankasının B holdingine, B bankasının da A holdingine verdiği kredileri görüyorduk. Kredi disiplininin kaybı Türkiye’nin enflasyonist, dış açık veren borçlu ekonomisi ile birleşince kriz kaçınılmaz olmuş, 20’den fazla bankanın batışıyla beraber Türkiye bambaşka bir ekonomik/siyasi iklime savrulmuştu.