Suriye ve Irak bu hale nasıl geldi? Amerika’nın 2003’te Irak’a müdahalesi sonrası neler oldu? Kaynağı bin yıl geride olsa da asırlardır uyuyan mezhep geriliminin çatışmaya dönüşmesinde emperyal devletlerin eli var mı? Amerika Irak’ı İran’a mı teslim etti? Türkiye bölgede yayılmacı ve Sünnici bir politika mı izledi nifaka ve parçalanmaya karşı mı durdu? Bu soruları emekli büyükelçi Oğuz Çelikkol’a yönelttim. Ortadoğu Genel Müdürlüğü, Irak Özel Temsilciliği, Şam, Atina, Tel Aviv ve Bangkok büyükelçiliği yapan Çelikkol ABD ve Ortadoğu üzerine uzman bir isim. Ayrıca Türk-Yunan İlişkilerine Bir Bakış, One Minute’den Mavi Marmara’ya Türkiye-İsrail Çatışması ve İçimizdeki Komşu Suriye adında kitapları bulunuyor.
Çelikkol: Suriye ve Irak’taki iç savaş Türkiye’yi etkiliyor. Sınır güvenliğimiz tehdit altında. Terör örgütleri bu ülkeleri üs olarak kullanıyor. Ayrıca orada soydaşlarımız var. Bu hususlar Türkiye’yi bölgede aktif olmaya mecbur ediyor.
Sykes Picot’un 100. yılında Ortadoğu’da haritaların yeniden çizildiği kanaati oluştu. Katılır mısınız buna? Ne görüyorsunuz?
Ortadoğu’da dört Arap ülkesinde iç savaş yaşandı. Irak, Suriye, Libya ve Yemen de. Bu büyük bir değişiklik demektir. Bir de tabi 2003’te Amerika’nın Irak’ı işgalinden sonra ülkedeki tüm dengelerin değiştiği gerçeği var. Daha önce Irak’ta rejim sert bir diktatörlüktü ama yine de bir Ortadoğu’da bir denge unsuruydu. İran’ı dengeliyordu. Irak