Dalay: PKK çözüm sürecini, Rojava’daki kazanımlarının Türkiye tarafından kabul edilmesi şartına bağladığı için bitirdi ve küresel-bölgesel aktörlerle ittifaklara girdi. Ama bu ittifaklar geçici. Bağımsız birleşik Kürdistan için de koşullar elverişli değil.
Ortadoğu’da Irak işgaliyle başlayan büyük değişim Arap Baharı’yla mutlak kışa döndü. Amerika’nın bölgeden tamamen çekildiği 2011 sonrasında ise Rusya destekli İran yayılmacılığı ve halkının demokratik taleplerine ağır silahlarla cevap veren Esed zalimliği, bölgeyi çıkışı zor bir kan çukuruna çevirdi. Devletler parçalanır, insanlar ölürken, akan kandan beslenen terör örgütleri PKK ve DAEŞ’in ise devletleşme sürecine tanıklık ettiğimiz bir dönemi yaşıyoruz.
Olup biteni, parçaları ve bütünü içinde görüp anlayabilmek için konunun uzmanı Galip Dalay ile konuştuk:
Ortadoğu’da sıkça değişen ittifakl
ar ve denklemler arasında PKK’nın konumu ve işlevi ne?
Kiminle nasıl bir işbirliğine gidiyor? PKK hangi bölgesel küresel aktörle ittifak halinde?
Rusya’ya İran’la Suriye ile ilişkisinin boyutları ne? Ne alıyor, ne veriyor?
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, yabancı ülke başkentlerinde neyin diplomasisini yapıyor, kimin adına ne konuşuyor?
Türkiye’nin hamleleri yerli yerinde mi, ne yapmalı, neye dikkat etmeli?
Al Sharq Forum'un Araştırma Direktörü ve El Cezire Araştırmaları Merkezi'nin kıdemli araştırmacısı olan Galip Dalay, aynı zamanda Londra merkezli Middle East Eye'de köşe yazarlığı yapmakta.
***
Türkiye ile anlaşma yapma, silah bırakma ve eve dönme gibi tarihi bir şans yakalamışken ne oldu da PKK yeniden terörü ve kendine mensup Kürtlerin ölümünü seçti?
Bunun en kestirme cevabı Suriye. PKK, Türkiye’deki Çözüm Süreci’ni hiçbir zaman Suriye’nin Kürt bölgesinde yaşananlardan bağımsız okumadı. Çözüm Süreci’nin yaşayacağı muhtemel evrilmeleri Rojava’ya endeksledi. Rojava’daki kazanımlarının Türkiye tarafından kabul edilmesi ile bundan sonra Suriye Kürt bölgesinde atacağı adımların Türkiye tarafından engellenmemesini, Çözüm Süreci’nin devamı için bir şart haline getirdi. Bunun gerçekleşmemesi halinde de Çözüm Süreci’nden pekâlâ vazgeçebileceğini defaatle ortaya koydu. PKK, Suriye’deki kazanımlarını bir daha tekrar etmeyecek tarihi bir fırsat olarak okurken, Türkiye’de Kürt meselesinin siyasal çözümünün pekâlâ ertelenebileceğini düşünüyor. İleriki bir zamanda bunun pekâlâ tekrar başlayabileceğine inanıyor. Ve siyasal çözüm girişimi ileride tekrardan başladığında ise devlet ile daha güçlü bir şekilde masaya oturacağını hesap ediyor.
PKK EGEMENLİK PAYLAŞIMI İSTİYOR
Hendek terörünün hemen ardından, hendeklerin ve patlayıcıların arkasına geçip alelacele özyönetim ilan etmek bunun içindi, o halde?