Akar: Diyarbakırlılar için hiç bir yer Sur kadar önemli değildir. Tarihi 8 bin yıl geriye giden Sur’da insanlık mirası ortak geçmişimiz, çok değerli eserlerimiz çok büyük bir risk altında. Bu badireyi ancak birlikte atlatabiliriz.
Diyarbakır Sur’dan sadece PKK’nın ateşe verdiği camilerin dumanı değil, Diyarbakırlıların feryadı da yükseliyoır. Ne olduğunu sorduğumuz isim, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı olarak mühim bir görevi icra eden Muhammed Dara Akar. İnsan hakları aktivisti bir hukukçu olan ve anayasa Hukuku alanında master derecesine sahip olan Akar, uzun süre AB’nin “Azınlık Hakları ve Ayırımcılıkla Mücadele” projesinin koordinatörlüğünü yürütmüş bir isim. Diyarbakır’daki dezavantajlı grupların haklarını savunmasıyla tanınan, TRT Kürdi’de Kurmanci, Zazaki ve Soranice programlar yapan Akar’ın sözünü başka bir açıdan daha kıymetli kılan şey ise, 1925’te yargılanarak idam edilen ve mezarının nerede olduğu hala bilinmeyen Şeyh Said’in torunu olması.
Diyarbakır merkez Sur İlçesi’nde 6 mahalle, bir cadde ve Dağkapı Meydanı’nda sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar devam ediyor. Baro başkanı Tahir Elçi de Sur’da hayatını kaybetmişti. Türkiye, olayları haberlerden takip ediyor tabi ama şehirde yaşayan bir siyasi olarak siz anlatır mısınız, Sur’da neler oluyor?
Diyarbakır büyük sıkıntıda... Sur hendekler, barikatlar, tuzaklamalar altında. İmkânı olanlar Sur’dan kaçtı. Diyarbakır’ın en kadim bölgesi insansızlaşıyor. İnsanlar evini çaresizlikten terk ediyor. Diyarbakır’ın tarihi, ortak hafızası, ortak değerleri, insanlık mirası eserleri kuşatma altında. Bu eserlerden Kurşunlu Camii, Tarihi Paşa Hamamı, Dört Ayaklı Minare ciddi zarar gördü. Haçlı seferlerine ve Moğol istilasına bile direnen bir antik kent şu an, eline silah verilmiş, bazıları madde bağımlısı YDGH’lıların elinde, büyük risk altında.