Kuranıkerim ve Sünnet’in dışında olup gerçeğe isabet eden güzel sözlerin de hikmet olduğunu söylemiştik. Müminin hedefi hikmete ulaşmaktır. Hikmet, Hakîm olan Allah’ın hükmüne uygun olan, ona ters düşmeyen söz ve davranışlardır. Demek ki, hikmet O’nun hükmünü bilmeye de bağlıdır. Ta ki, ona zıt düşünceleri hikmet sanıp bohçamıza doldurmayalım. Bu ölçülerle Hz. Ömer’in sözlerini topluyordum, burada yazamayacak kadara çok olduğunu görünce şu vereceğim seçmelerle yetinip sonlandırmaya karar verdim.
“İlim üç şey için öğrenilmez, üç şey için de bırakılmaz. Bilgiçlik taslamak, övünmek ve onunla gösteriş yapmak için öğrenilmez. Utandığı için, ona ihtiyacı olmadığını sandığı için, cahilliğe razı olduğu için de terkedilmez”.
“Hesaba çekilmezden önce siz kendinizi hesaba çekin, tartılmazdan önce siz kendinizi tartın. Çünkü böyle yapmanız, hiçbir şeyin gizli kalmayacağı şekilde Allah’a arz edileceğiniz gün tartılmanızdan daha kolaydır”.
“Nefislerinizin şehvetlerini kontrol edin, onlar sizi kötülüklere sürükler. Çünkü hakikat ağırdır, acıdır, batıl ise hafiftir, caziptir. Bir hatayı hiç yapmamak, onu tövbe ile silmekten daha iyidir. Nice bakışlar vardır ki, kalbe şehvet tohumları eker ve nice bir anlık şehvetler vardır ki, uzun hüzünler doğurur”.
“Ey insanlar, karnınızı tıka basa dolduruncaya kadar yemek yemekten sakının. Çünkü bu namaza karşı tembellik doğurur, sağlığınızı bozar, hastalıklara sebep olur. Allah göbekli ve şişman insanları sevmez. Beslenmenizde orta yolu tutun. Çünkü sağlık için bu daha kolaydır, israfı da önler, Allah’a yaptığınız ibadetinizi daha içten yaparsınız. Kul canının istediklerini/şehvetini dininden öne alınca helak olur”.
“Kızlarınızı çirkin buldukları erkeklerle evlendirmeye zorlamayın, çünkü onlar da sizin sevdiğinizi severler”.