Bütün müminlerin bayramını tebrik ediyorum, ümmete ve bütün insanlığa hayır vesilesi olsun.
Bugün Arakan’ı yazacaktım ama onca kan ve gözyaşından söz etmeyi erteleyip azıcık da olsa çocuklara dönelim ve bayramı bayram edelim diye düşündüm.
Gerçi bir yönden bakıldığında modern popüler kültür bütün dünya çocukları gibi bizim çocuklarımızı da elimizden alıp götürüyor, vakumuna çekiyor. Çocuklarımız her gün biraz daha eğlenceye, oyuna, umursamazlığa, edep ve saygı erozyonuna, kısaca yabancılaşmaya, nihilizme doğru kayıyor. Toplum olarak geleceğimizi kaybediyoruz. Aslında bütün bir insanlık geleceğini kaybediyor. Bireysel tedbirlerle bunun önünü alabilmek kolay değil. Bu sadece hükümetin bir eğitim ve kültür politikası meselesi de değil, bütünüyle dünyanın meselesi, modernliğin insanlığı getirdiği ye iç, eğlen, keyfine bak anlayışı. Âdeta insanlık kendi geleceğini kendi hazırlıyor. ABD’de yapılan bir alan taraması altı yaşındaki çocukların kendilerini öncelikle bir cinsel obje olarak gördüklerini ortaya koymuş. Milletçe, ümmetçe bu girdaptan kurtulmanın yollarını aramalıyız. İşin esası bu.
Buna rağmen güzel şeylerin olması da bizi sevindiriyor. Batman’da Peygamber Sevdalıları ‘Kur’an Nesli Platformu’ tarafından gerçekleştirilen “Hayat namazla güzeldir” etkinlikleri kapsamında namaz eğitimini tamamlayan 3 bini aşkın çocuk için program düzenlendi. Kızlı erkekli binlerce minik çocuk pırıl pırıl elbiseleriyle hem camileri hem caddeleri hem de gönülleri şenlendirdiler. Diyarbakır’ın muhteşem Ulu Camii, ‘Kuran Nesli Platformu’ tarafından düzenlenen çocuk ve namaz etkinlikleriyle yeniden şenlendi, çiçekler açtı.
Bu etkinliklerin belki de en kalıcı olanı Konya Selçuklu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ‘Güle Oynaya Camiye Gel Projesi’ idi. Proje çocuklara camiyi sevdirmek ve camiye devam alışkanlığı kazandırmak için düzenlenmiş. Bu fikrin bizzat Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ait olduğunu ve projeyi onun şekillendirdiğini öğrendik. Etkinliğin 2018’de de devam etmesi için şimdiden yüzlerce mesaj alınmış.
Proje kapsamında 202 camide 267’si kız olmak üzere toplam 1723 çocuk 60 gün içinde 40 gün sabah namazına gitmeyi başardı ve hediye olarak da bisiklet kazandılar. Çocuklarla birlikte aile bireyleri de projeye katıldı ve camilere devam ettiler. Yani bu uygulama aynı zamanda büyükler için de bir namaz eğitimi oldu. Ramazan ayının son haftası başladı ve 13 Ağustos'ta bitti. Yerli ve kaliteli olması şartı koşulan bisikletler de dağıtılıyor. Tebrik etmeye değer. Devamını diliyoruz.