Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kasabasında yaşanan soykırımın üzerinden 21 yıl geçti. İlk başlarda inkâr edilen bu soykırım sonraki yıllarda kabul edildi ve sebep olanlar da kısmen cezasını çekti ve çekiyor.
Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden ve kimlikleri tesbit edilen 127 kişi daha Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. 11 Temmuz’da düzenlenen cenaze ve anma törenine katılmak üzere, sabahın erken saatlerinden itibaren Potoçari’ye akın eden binlerce insan definden sonra evlerine dönünce anıt mezarlıkta yine sessizlik hakim olmuş. Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı son definin ardından, 6 bin 504’e yükselmiş.
Srebrenitsa’daki soykırımın, soykırımı yapan taraflarca yani Sırbistan tarafından kınanması ve 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesini öngören bir karar tasarısı, 29 Haziran’da (2016) Sırbistan Meclisi’ne sunulmuş. 11 milletvekilince imzalanan ‘Srebrenitsa Soykırımı Karar Tasarısı’nın acilen meclis gündemine alınması da talep edildi. Eğer bu karar kabul edilirse soykırımı yapanlar da bir bakıma suçunu itiraf etmiş olacak. Eskiden olsa Sırbistan’ın böyle bir karar alması beklenmezdi, ama işin içinde “AB süreci” olunca durum değişmiş gibi görünüyor.