Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Beyin göçü biter mi?

Genç ilim adamlarının kendilerine daha iyi imkânlar sunan üniversiteleri ya da ülkeleri tercih etmesi ‘beyin göçü’ne sebep oluyor. Bu sebeple istemeseler de ülkelerini terk eden ve gurbet yollarına düşen çok...

30 Ekim 2017 | 178 okunma

Genç ilim adamlarının kendilerine daha iyi imkânlar sunan üniversiteleri ya da ülkeleri tercih etmesi ‘beyin göçü’ne sebep oluyor. Bu sebeple istemeseler de ülkelerini terk eden ve gurbet yollarına düşen çok sayıda ilim adamı vardır.

Türkiye, beyin göçünün yaşandığı ülkeler arasında. Çok sayıda araştırmacı ülkemizdeki üniversitelerden gerekli desteği alamadıkları için çalışmalarını başka ülkelerde yapıyorlar. Ülkemizde doğup büyüyen ancak üniversitelerimizde arzu ettiği imkânları bulamayıp yurt dışına çıkan ve dünyaca meşhur olan ilim adamlarımız var. 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın durumu buna güzel bir örnek. Bu isimler acaba Türkiye’de imkân bulabilseydi yurt dışına çıkarlar mıydı?

ABD’de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de ‘beyin göçü’ ve ‘beyin gücü’ kavramlarından yola çıkarak dikkat çekici değerlendirmelerde bulunmuş. Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanlığı görevini yürüten Hotamışlıgil, dünyanın gündemini meşgul eden şişmanlık, diyabet, kalp hastalıkları gibi bütün kronik hastalıkların temelinde metabolizma [bir anlamda yeme-içme] sistemindeki bozuklukların yattığını hatırlatmış.  

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 153 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 131 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 110 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 77 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 119 Okunma