Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Böyle başkan herkese lâzım!

Dünyanın ‘en yoksul/fakir’ başkanı, gönlü en zengin lider olduğunu bir defa daha ortaya koymuş. Uruguay’ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica, bütün idarecilerin kulağına küpe olması gereken bir...

31 Mayıs 2015 | 111 okunma

Dünyanın ‘en yoksul/fakir’ başkanı, gönlü en zengin lider olduğunu bir defa daha ortaya koymuş.

Uruguay’ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica, bütün idarecilerin kulağına küpe olması gereken bir tesbitte bulunmuş ve “Liderler halkın çoğunluğu gibi yaşamalı” demiş.

Bu sözü söyleyen başkan tebrik edilmez, bütün idarecilere bu yönüyle örnek gösterilmez de ne edilir? Çok önemli bir nokta daha var: Bu sözü söyleyen Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, bunu sözde bırakmıyor, bizzat yaşayarak hem halkına, hem bütün idarecilere örnek oluyor. Yani, “Ele verip talkını, kendi yutar salkımı/ Kendisinin inanmadığı ve tutmadığı öğütleri başkalarına verme” tavrını sergilemiyor! Hiç kimse, “Başkan Mujica böyle konuşuyor, ama böyle yaşamıyor, keyif sürüyor, lüks içinde yaşıyor” diyemiyor. Diyemediği için de sözleri inandırıcı ve tesirli oluyor.

“Demokrasilerde çoğunluk nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak lâzım, parası olan azınlık gibi değil” diyen Mujica, “Sadelik, özgür olmak için bir lükstür” ifadelerini de kullanmış. Köhne bir çiftlikte yaşayan, maaşının büyük bölümünü fakirlere bağışlayan ve makam aracı yerine kendine ait 1987 model bir araç kullanan Jose Mujica, Madrid’de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada bu tesbitleri yapmış.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma