Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Dünya, sesini yükselt!

Mısır’daki darbe yönetiminin, darbe ile devirdiği eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve siyaseten arkadaşları olan yüz kişiden fazla kişi hakkında verdiği idam kararı, başta İslam dünyası olmak...

18 Mayıs 2015 | 54 okunma

Mısır’daki darbe yönetiminin, darbe ile devirdiği eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve siyaseten arkadaşları olan yüz kişiden fazla kişi hakkında verdiği idam kararı, başta İslam dünyası olmak üzere bütün dünyada tepki ile karşılandı.
Bir dakika! Gerçekten ‘bütün dünyada tepki ile karşılandı’ mı? Evet, muhtemelen bu gelişmeyi, bu haberi duyan her insan karara tepki göstermiştir. Başka sebeplerle Mursi’ye kızanlar, muhtemelen “Ceza verilse bile bu idam olmamalı” demiştir. Çünkü açıklanan kararda ileri sürülen ‘casusluk’ gibi iddiaların daha çok siyasî iddialar olduğu anlaşılır.

Haksız ve hukuksuz her karara tepki gösterilmeli. Bu karara da tepkiler var, ancak bunun yeterli olduğu söylemek kesinlikle mümkün değil. Gerçi alınan karar bu tarih itibarıyla henüz kesinleşmiş değil. Fakat bu tepki göstermemek için bahane olmamalı. Mahkemenin Mısır Müftülüğünden gelen cevaba göre Haziran ayı başında bu hususta kesin bir karar vermesi bekleniyor.

“Karar şimdilik kesinleşmiş değil” diye bekleyen hür dünya ülkeleri varsa çok yanlış bir tavır içerisindedirler. Bu kararın hukuki olmaktan ziyade siyasî olduğunu ekseriyet zaten söylüyor. O halde kararın kesinleşmesini beklemeden en üst seviyede tepkiler ortaya konulmalıdır ve konulmalıydı. Gerek BM ve gerekse AB ve ABD çevrelerinden ciddi bir itiraz duyulmadı. Muhtemelen itiraz açıklamaları gelecek ve gelmiştir; fakat bu itirazlar yeterli değildir. Bütün dünya bu kararı kınasa, ama idamın durdurulması için diplomatik kanalları kullanmasa bir işe yarar mı?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma