Dünyada en pahalı odun, evet bildiğimiz ‘ağaç/tahta/odun’
Türkiye’de satılıyor ve orman ürünleri üreten iş adamları bu
durumdan çok şikâyetçi.
En pahalı odunun Türkiye’de satıldığından kimin haberi var?
Şahsen bu bilgiden kısmen haberimiz vardı. Daha önce Kayseri’de yapılan bir toplantıda bu konu gündeme gelmiş, paylaşılan bilgi karşısında şaşırmış ve hatta “Türkiye’ye ‘odun’ lâzım” başlıklı bir yazıyla meseleyi anlatmaya çalışmıştık. (Yeni Asya, 11 Ocak 2012)
Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. GEO’su Haluk Yıldız, bir soru üzerine, “En palalı odun Türkiye’de” demiş. İlk bakışta kimsenin ihtimal vermeyeceği bir durum değil mi? “Yeşil Türkiye”de ağacın, odunun bu kadar pahalı olması eşyanın tabiatına uygun mudur? Haydi, petrolümüz yok diye dünyanın en pahalı benzinini tüketiyoruz. Peki, toprağımız, suyumuz ve yağmurumuz olduğu halde neden dünyanın en pahalı ‘odun’unu tüketiyoruz? Çarşıdan ve pazardan doğrudan ‘odun’ satın alıp ısınmak için kullanmadığımızdan bu bilgi bizi doğrudan ilgilendirmiyor olabilir. Fakat satın aldığımız mobilyalar, koltuklar ve evlerimizde kullandığımız bunca malzeme netice itibarıyla ‘odun’dan üretilmiyor mu?
Kastamonu Entegre GEO’su Haluk Yıldız, sektörde bazı firmaların yüzde 60-70’lere varan oranlarda ithal odunla çalıştığı bilgisini de verip şöyle demiş: “Odun fiyatlarımız Avrupa’daki fiyatların iki misli, Rusya-Ukrayna-Amerika gibi ülkelerden 3 misli daha pahalıdır. Sektör olarak beklentimiz 12 milyar dolarlık ağaç ve orman ürünleri sektörünün (kâğıt hariç) en önemli girdisi olan odun maliyetinin azaltılması ve Avrupa ve Amerika ile aynı şartlara getirilmesidir. İç pazarda dünyanın en pahalı ağacını kullanıyoruz. Türkiye’de ağaç fiyatları ton başına 90-100 dolar civarında.