Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Ezana sahip çık

Yıllardan beri ‘hem suçlu hem güçlü’ pozisyonunu devam ettiren İsrail, Kudüs’te okunan Ezan-ı Muhammediyeden rahatsız olmuş ve hoparlörlerle ezan okunmasını yasaklamaya çalışıyor. Tam bir...

17 Kasım 2016 | 226 okunma

Yıllardan beri ‘hem suçlu hem güçlü’ pozisyonunu devam ettiren İsrail, Kudüs’te okunan Ezan-ı Muhammediyeden rahatsız olmuş ve hoparlörlerle ezan okunmasını yasaklamaya çalışıyor. Tam bir ‘Koyun can derdinde, kasap et derdinde’ durumu ile karşı karşıyayız.
Dünya kamuoyunda “ezan yasağı” olarak bilinen yasa tasarısını görüşen İsrail meclisindeki yasama komisyonu, 13 Kasım 2016 Pazar akşamı tasarıyı onaylayarak meclise sevk etmişti. “Gürültü kirliliğine neden olduğu” iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklamak istenen tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset’te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyordu. Filistinlilerin ve İslâm âleminin büyük tepkisini çeken tasarı daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da “gürültü yaparak insanları rahatsız ettiği” iddiasıyla ezanın yasaklanmasını istediği biliniyor. Belki ‘son dakika’ gelişmesi sayılacak şekilde ilgili kanun yasa tasarısının İsrail Parlamentosu (Knesset) genel kurulunda oylamaya sunulması ertelenmiş. Sebebi dikkat çekici: Haberlere göre, Knesset’teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora (Birleşik Tevrat) ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına itiraz etmiş! Bu itiraz üzerine 16 Kasım 2016 tarihinde İsrail Parlamentosu (Knesset) genel kurulunda yapılması beklenen oylama ertelenmiş. (AA, 16 Kasım 2016)

Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının, Yahudi ritüellerine de dokunacağını savunmuş ve ilgili kanun tasarısına karşı çıkmış. Buna ilâve olarak ‘dindar’ Yahudi Şas Partisi, Yahudi Kulanu Partisi ve Birleşik Arap Listesi de yasaklanmaya itiraz edip Yahudot HaTora (Birleşik Tevrat) partisine destek vermiş.

İsrail’in ezan okunmasını yasaklama gayretine ciddî itirazlar da yükselmişti. Meselâ, İslâm İşbirliği Teşkilâtı (İİT) “Atılan bu tehlikeli adım, İsrail’in ırkçı uygulamaları ve İslâmın kutsallarına yönelik saldırılarının bir parçasıdır” demiş ve Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslar arası topluma, İsrail’in İslâmın kutsallarına yönelik tekrarladığı tehlikeli ihlâllerine son vermeleri çağrısında bulunmuştu. Ürdün Vakıflar Bakanlığı söz konusu kararı “hükümsüz” olarak nitelendirirken, Ürdün merkezli “Filistin Ulusal Konseyi” ise İsrail’in “ezan yasağı” kararının “din savaşı” çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 153 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 131 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 110 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 77 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 119 Okunma