Geçen yıllarda başlayan ve İslâmı ve Müslümanları başka din
mensuplarına tanıtmayı hedefleyen ‘Açık Kapı Günü’ müsbet neticeler
veriyor.
Bilhassa Almanya gibi Müslüman nüfusun nisbeten kalabalık olduğu
Avrupa ülkeleri bu gün vesilesiyle camileri ziyaret ediyor ve belki
de yersiz korkularını geride bırakıyorlar.
Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği’nin (DİTİB) Dış İlişkiler Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ, Açık Cami Günü’nün 20-25 yıldır bazı camilerde yapıldığını, son 11 yıldır da 4 büyük İslâmî kuruluşun koordinasyonu ile Almanya genelindeki bütün camilerde bu günün (3 Ekim) geleneksel olarak tekrarlandığını hatırlatmış.
Dr. Zekeriya Altuğ, Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’in de ziyaret ettiği camide Almanlara İslâmiyet, cami kültürü ve Hz. Muhammed (asm) hakkında bilgi de vermiş. Altuğ, “Burada amaç Almanya’nın birleşmesine, birliğine Müslümanların da dahil olduğu ve bizim de Almanya’nın bir parçası olduğumuz mesajını vermek. Camilerin bu toplumun, bu şehirlerin ve bu mimarî çevrenin artık değişmez bir parçası olduğu mesajını vermek istiyoruz ve kendimizi tanıtmak için bu günü düzenliyoruz” şeklinde konuşmuş. (AA, 3 Ekim 2017)
İslâm dünyasının dertleri arasında yer alan “İslâmdan korku” ve yabancı düşmanlığı konusunda da değerlendirmeler yapan Dr. Altuğ, şöyle konuşmuş: “Yabancı düşmanlığında olduğu gibi İslâm düşmanlığı ve İslamofobi’nin de temel kaynağında tanımamak, bilmemek en önemli unsur. İnsanlar ne kadar az tanıyorlarsa o kadar büyük endişe ve korku içinde oluyorlar. Bu korkuları da kötü niyetli çevreler kendi amaçları için kullanabiliyor. Bunun panzehiri daha şeffaf, daha çok diyalog içinde, daha çok insanlarla iç içe iletişime geçmek. Camilerimizi açarak insanlara ‘Biz açığız, iletişimdeyiz, bu toplumda varız ve bu toplumun içinde yaşıyoruz’ mesajı vermek istiyoruz. Bunu yaptığımız bölgelerde barış ve huzur içinde yaşadığımızı gözlemliyoruz. Toplumu ayrıştırmak isteyenlere karşı verilebilecek en önemli cevap bu diye düşünüyoruz.”