Kadın, çocuk ve aile çerçevesinde devam eden tartışmalar hem
İslâm dünyasının hem de dünyanın en önemli meselesidir. Huzurlu bir
dünya bütün insanların ortak hedefi olduğuna göre bunu temin edecek
her türlü teklif de insanları ilgilendirir.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM)
organizasyonuyla İstanbul’da düzenlenen “Dünya Müslüman Kadınlar
Zirvesi ve Fuarı” sonunda yayınlanan deklarasyonda da gündemdeki
problemlere çare aranmış. Maddeler arasında yer alan ve anne
babanın çocukları ahlâkî yönden donatması gerektiği tesbiti
bilhassa önemli. Dünya bunu başarabilse muhtemeldir ki pek çok
sıkıntı daha kolay aşılabilir.
Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi sonrası açıklanan deklarasyonda yer alan bazı tesbitleri aktarmakta fayda var:
Birkaç yıldır duymaya başladığımız ve son bir yıldır da yenisi eklenen “Endüstri 4,0” ve “Toplum 5,0” kavramlarının dünyanın dönüşümünü yönetmek açısından önemli başlıklar olduğu aşikârdır.
Bu küresel değişkenleri de dikkate alarak; İslâm Dünyasında Merkezî Rol Dağılımı ve Paylaşımı,Din, Dil, Tarih, Coğrafya Kardeşliğinin Karşılıklı Bağımlılıkla Desteklenmesi (...) vurgulanmıştır.
Toplumun bir kesiminde sorunlar yaşanırken, diğer kesimlerin sağlıklı olduğu düşünülemez.
Kadın haklarına dair ilk ciddî tarihî belgeler İslâmın temel metinleri arasındadır. Zamanla gelenek ve dinin birbirine karıştırılmasından kaynaklanan sorunlar, İslâma atfedilemez.
Evrensel kıstaslar ve kendi medeniyetimizin ilkeleri açısından kadın meselesinin çözümüne gerçekten katkı sağladığı tesbit edilen kavramlara sahip çıkılmalıdır.
İnsan kaynağı inşasında model rol olarak ebeveynlik müessesesine gereken önem verilmelidir. Ebeveyn, çocukların sadece biyolojik ihtiyaçlarını karşılayan kişiler olarak değil, onları ahlâkî değerler ve hayat ilkeleri ile donatan, dünyanın modern karmaşıklıkları ile yüzleşme gücüne sahip, üretken ve verimli nesiller yetiştirmek üzere akıllıca çalışan aktörler olarak düşünülmelidir.
Sınırları çizen, dinin temel ilkeleridir. İlkelerden taviz vermeden kesrette vahdeti sağlamak İslâm toplumunun medeniyet yorumu ve temsilinin yetkinliğini teyit edecektir.
Haksız şiddetin ve istismarın hiçbir türü normal kabul edilemeyeceği için, kadına yönelik şiddet ve istismar konularında tüm dünyada dikkat çekici faaliyetlerde bulunulmalıdır.