Dünyanın çözmesi gereken meselerinden biri de mültecilerin karşı
karşıya kaldığı sıkıntılardır.
İnsanlar doğdukları yerde doyabilse, insan gibi yaşama imkânı bulsa
başka ülkelere gitmeyi düşünür mü? Komşumuz Suriye örneğinde olduğu
gibi insanlar mülteci olmaya mecbur bırakılmasa ölümü göze alıp
maceraya atılır mıydı?
Mülteci denildiğinde Afrika ülkeleri akla geliyor. Yıllardan beri süren savaş ve kargaşa, bu kıt’ayı mültecilerle birlikte hatırlatır olmuş. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, iç savaşın sürdüğü Güney Sudan’dan sonra Etiyopya’ya yaptığı ziyareti de tamamlayarak başşehir Addis Ababa’da basın mensuplarına bu hususta açıklamalarda bulunmuş.
Hemen ifade edelim ki açıklamalara bakılırsa BM Mülteciler Yüksek Komiseri, derdi de dermanı da tesbit etmiş. Keşke bu derman vakit kaybetmeden uygulanabilse...
Güney Sudan’daki mevcut krize dikkati çeken BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, ülkede yarım gün geçirmiş olmasına rağmen durumun çok kötü olduğuna şahit olabildiğini kaydetmiş. ‘Yarım gün’de tesbit edilen bir problemin büyüklüğü her halde çok daha kolay anlaşılır.
Güney Sudan’da barışın sağlanması için çabaların arttırılması gerektiğine işaret eden Grandi, acil yapılması gereken şeyleri, çatışmayı önlemek, insanların evine geri dönmesine izin vermek ve insanların evini terk etmesinin önüne geçmek olarak sıralamış.