Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

ODTÜ’ye kaç mescid yeter?

Her imkân ve fırsatta, ihtiyaç duyulan her yerde ibadethane, mescid ya da cami yapılması gerektiğini ifade ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. “ODTÜ’deki mescidin yapımını durdurdular” başlıklı bir haber...

14 Aralık 2015 | 210 okunma

Her imkân ve fırsatta, ihtiyaç duyulan her yerde ibadethane, mescid ya da cami yapılması gerektiğini ifade ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.

“ODTÜ’deki mescidin yapımını durdurdular” başlıklı bir haber duyunca, doğrusu şaşırdık. 2015 yılında ve Türkiye’de böyle bir şey olabilir miydi?

Haber bu şekilde olunca, “ODTÜ’de hiç mescid yok mu?” sorusu da akla geliyor. Tabiî ki ODTÜ’de mescid de var, cami de. Ancak, mevcut mescidler ihtiyacı karşılamadığı için yeni bir mescid daha yapılmak istenmiş ve sonrasında bazı çevrelerinin itirazları üzerine çalışmalar iptal edilmiş.

ODTÜ öğrencilerinin hazırladıkları çalışmaya göre üniversitelerindeki mescid tablosu şöyle: 

Kampüs Mescidleri: 1- Kütüphane hanım-erkek mescidleri. 2- Hazırlık hanım erkek mescidleri. 3- İşçi mescidi. 4- ODTÜ Camii. 5- Elektonik Bölümü erkek mescidi. 6- Makina Bölümü Erkek mescidi.

Yurt mescidleri: 4. Ermek Yurdu Mescidi. 6. Ermek Yurdu mescidi, 5. Kız yurdu mescidi. 7. Kız yurdu mescidi. 3. kız yurdu mescidi.

Teknokent Mescidleri: İkizler Binası Mescidi, KOSGEB Binası Mescidi, Türk Telekom ARGE Binası Mecidleri, Gümüş Blok Mescidi.

Öğrencilerin ifadesine göre, ‘sayıca çok mescid var’ gibi görünse de, ihtiyacı karşılamıyor. Çünkü ODTÜ, Türkiye’nin en büyük kampüs üniversitelerinden biri. Üniversite 75.000 dönüm arazisi ile pek çok ilçeden daha büyük olan bir alana sahip. Aynı zamanda bu üniversitede 25.000 civarında öğrenci okuyor. Öğrenciler, ihtiyacı karşılayabilecek bir “Hazırlık (bölümü) Mecsidi”nin yapılmasını istemiş. Tartışma da bu noktada çıkmış. Yeni mescid isteyen öğrenciler diyor ki, “(Üniversitede) ‘merdiven altı’ diye tabir edilebilecek yerlerde açtırılan karanlık, kullanışsız, havasız, bakımsız, abdest alabilmeye imkân vermeyen, ihtiyaca nisbetle çok yetersiz kalan, yere serilen birkaç seccade ile mescid süsü verilmiş mekânlar var. (...) ODTÜ Camii de kampüs içerisindeki konumu ve ulaşımının zorluğu nedeniyle yalnızca civardaki fakültelerde dersi olan öğrenciler tarafından kullanılabilmektedir. (...) Türk ve yabancı yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Hazırlık Bölümü’nde öğrenciler, kazan dairesinden bozma, lağım kokan, yalnızca 7 kişinin saf tutabileceği bakımsız ve son derece yetersiz bir yerde namazlarını kılıyordu.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 153 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 131 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 110 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 77 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 119 Okunma