Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Siyasette bir gün..

Çok tekrarladığımız bir tesbit var: Siyasette bir gün uzundur. 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılan genel seçim, bu sözün doğruluğunu bir defa daha ortaya koymuş oldu. 6 Haziran 2015’in muktedirleri, bir günde...

09 Haziran 2015 | 119 okunma

Çok tekrarladığımız bir tesbit var: Siyasette bir gün uzundur.
7 Haziran 2015 Pazar günü yapılan genel seçim, bu sözün doğruluğunu bir defa daha ortaya koymuş oldu. 6 Haziran 2015’in muktedirleri, bir günde ellerindeki imkânları büyük ölçüde kaybettiler. Bugün o muktedirler, muhtemelen bir hafta önceki şartları özlüyor, “Siyaseten uzun olan 7 Haziran”ın yaşanmamış olmasını içten içe arzu ediyorlardır.

7 Haziran seçimleriyle ortaya çıkan tablo, uzun süre konuşulmaya adaydır. Vatandaşın tercihiyle ortaya çıkan bu tablodan her siyasi partinin ve siyasetçinin alması gereken dersler vardır. Kim ki bu tablodan ders ve ibret alır, kârlı çıkar. Kim ki, millete küsüp, “Millet yanlış yaptı, kaosu seçti” der; kaybetmeye devam eder.

Seçimlerin hemen sonrasında yapılan yorum ve değerlendirmer, Türkiye’nin ya yeni bir erken seçim veya koalisyonlar dönemine girdiği yönünde. İktidar partisi, seçim meydanlarında yaptığı konuşmalarda Türkiye’yi “Koalisyonlar dönemi olmasın” diyerek bir anlamda korkuttu. Elbette tek başına iktidar tercih edilir, ama eğer milletin tercihi koalisyonu işaret ediyorsa o da mümkün. Koalisyonla idare de demokrasinin bir gereği. Türkiye, uyumlu koalisyon dönemleri de gördü, işleyemeyen koalisyon dönemleri de. Liderler, kendilerini ve partilerini düşünmek yerine, milleti ve millet menfaatini düşünürse, koalisyonlar da işe yarayabilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma