Geçen yıllarda nasip oldu, Afganistan ve başka bazı ülkeleri
ziyaret ederek oralarda çekilen su sıkıntısına şahit olduk.
Gerek susuzluk ve gerekse açlık, topyekun insanlığın halletmesi,
aşması, çözmesi gereken bir derttir ve susuz ya da aç kalan bir
kişi dahi olsa bundan hepimiz sorumluyuz. İnsanlık samimi olarak
istese bu dertleri bertaraf edebilir gibi görünüyor.
Susuzluk ya da açlık denildiğinde akla Afrika geliyor, ama Afganistan da bilhassa su sıkıntısı bakımından Afrika’da geri kalmaz. Açılan su kuyuları ile ihtiyaç giderilmeye çalışılıyor, ama taşıma su ile değirmen döner mi?
Yıllar önce nasip olan Afganistan seyahatinde dikkatimizi çeken bir nokta vardı: Afganistan’da coşkun akan dereler, çaylar, ırmaklar vardı, ama öte yandan susuzluk da çekiliyordu. Bu durum ancak savaş sebebiyle yatırım yapılamamış olmasıyla açıklanabilirdi. Muhtemelen gerekli yatırımlar yapılabilmiş olsa Afganistan su sıkıntısı çekmeyebilir.
Ülkemiz de su zengini gibi davranıyor, ama aslında su zengini değiliz. Tarım alanlarımızı yeterince sulayamadığımız bir gerçek. Bazı şehirlerde çeşmelerde su akıyor, ama nedense bunları içmeye yanaşmıyoruz. İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük şehrinde çeşme suyunu içmeyip şişelenmiş sulara abone olmamız sadece alışkanlık ile izah edilebilir mi?
Su konusunda bazı yanlış politikaların uygulandığı tesbitleri de gündemi meşgul ediyor. “Su akar, Türk bakar” denilmesin diye küçük akarsuların, derelerin üzerine gereğinden fazla ‘değirmen tipi elektrik santralı-HES’ yapma yarışı sürüyor. Bunun yerine güneş ve rüzgâr gibi alternatiflerin tercih edilmesi noktasındaki tavsiyeler ise şimdilik arzu edilen karşılığı bulmuyor.
“Su ve Barış” temasıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen “4. İstanbul Uluslararası Su Forumunda su meselesi enine boyuna tartışılmış.
Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyanın çeşitli bölgelerinde ciddî insanlık dramları yaşandığını hatırlatmış. Suyun, canlı hayatının devamı için en zarurî ihtiyaç olduğunu dile getiren Eroğlu, “Susuz hayat olmaz. Bu yüzden biz suya çok önem veriyoruz. Bakanlığımızın sloganında ‘Orman, su varsa hayat var’ şeklindedir. Bizim kültürümüzde suya azizlik atfedilmiştir” diye konuşmuş.