Faruk Çakır Yeni Asya Gazetesi

Tedbir alma vakti

Uzun yıllar süren mücadeleden sonra beli kırılan enflasyon, yeniden ülke ekonomisini için tehdit olma emaresi gösteriyor. Hatırlatmaya ihtiyaç yok, ama yine de tekrarlayalım: Erken tedbir alınmazsa, hep beraber...

26 Şubat 2016 | 100 okunma

Uzun yıllar süren mücadeleden sonra beli kırılan enflasyon, yeniden ülke ekonomisini için tehdit olma emaresi gösteriyor. Hatırlatmaya ihtiyaç yok, ama yine de tekrarlayalım: Erken tedbir alınmazsa, hep beraber kaybederiz.
Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes şöyle demiş: “Bugün geldiğimiz noktada maalesef enflasyon sadece hedeften yüksek olmakla kalmayıp, giderek yükselen bir trend izlemeye başladı. (...) Son zamanlarda sadece bir hedefe sahip olmak yeterliymiş gibi bir izlenim hakim. Asla ulaşamayacağımız bir hedef mi belirliyoruz acaba? Yoksa bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken politikaların önünde engeller mi var? Samimi olarak söylemeliyim; anlamakta güçlük çekiyoruz.”

Petrol fiyatının dünya piyasalarında ucuzlamasına milletçe sevinmiştik. İthal edilen petrole daha az döviz ödeyecektik ve dolayısıyla paramız ‘kasa’larda kalacaktı. İç piyasada fiyatlar beklendiği kadar düşmediği gibi, tesbitlere bakılırsa petroldeki fiyat düşüklüğü neredeyse aleyhimize olacak.

Başaran Symes bu durumu şöyle yorumlamış: “Uzun süre daha düşük seviyelerde kalacağı tahmin edilen (petrol) fiyatlar, yalnızca hammadde satarak sağlanan refahın sürdürülebilir olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bizim de buradan kendi adımıza çıkarmamız gereken ders, sadece hammadde gelirine dayalı ekonomilere dayanarak büyümemizi sürdürülebilir kılamayacağız.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma