İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nı her yıl dört gözle beklerim… Aynı tarihler, aynı mekânda başka bir fuara daha ev sahipliği yapar: Bu sene kapılarını 27. kez açmaya hazırlanan ARTİST 2017 / İstanbul Sanat Fuarı… Oradaki sergiler, konserler, performanslar, tartışmalar, atölyeler, gösterimler kitap fuarının birkaç adım ötesindeki salonlara çağırır beni… Hiç itiraz etmez gider, saatlerce galeri standları arasında dolaşırım…
Evet, 4 Kasım Cumartesi günü saat 11:00’de kitap fuarı ile birlikte ziyarete açılacak olan ARTİST 2017, toplamda 12 bin metrekareyi aşkın iki salonunda 9 gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının bini aşkın eserini buluşturmaya hazırlanıyor. Fuar bu sene 7 No’lu ana salonunda pek çok galeriyle birlikte ÜTOPYA teması kapsamında bir projeye; 8 No’lu salonda ise bağımsız genç sanatçılara ve etkinliklere ev sahipliği yapacak. Yani plastik sanatlar dünyasının bugünü ve de yarını hakkında ipuçları yakalamak mümkün olacak…
Fuarın bu yılki onur ödülleri de belli oldu. Plastik sanatlara katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Nur Koçak’a, Sanat Tarihçisi/Eleştirmen Onur Ödülü Ali Artun’a, Koleksiyoner Onur Ödülü Yunus Büyükkuşoğlu’na, Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise FARPLAS’a verilecek. Ödüller, 6 Kasım Pazartesi akşamı düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde Kitap Fuarı Onur Yazarı Ayla Kutlu’nun da katılacağı bir törenle sahipleriyle buluşacak.
Fuarda, Onur Ödülleri kapsamında Nur Koçak’ın yapıtlarından oluşan özel bir serginin yanı sıra Yunus Büyükkuşoğlu koleksiyon sergisine de geniş bir yer verilecek.
ARTİST 2017 ayrıca Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA Türkiye’nin davetiyle sanat tarihçisi, fotoğrafçı ve küratör Julian Stallabrass’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Stallabrass, “Küreselleşen Sanat, Popülizm ve Eleştiri” konulu panelde konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, 7 No’lu salonda gerçekleştirilecek. Aynı salonda Evin Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Gürel Art Space, Akademililer Sanat Merkezi, Art Department, Versus Art Project, Galeri Baraz, D’Art Gallery, Galeri BU, Alanistanbul, Galeri Soyut, Doruk Sanat Galerisi, Galeri Diani ve daha birçok galerinin yanı sıra Galeri Schmidt ve NeoArtProject gibi İtalya ve İsviçre başta olmak üzere yurtdışından da galeriler ve projeler yer alacak.
İstanbul Sanat Fuarı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kavramsal bir projeye alan açacak: ÜTOPYA. Ütopya tüm katılımcıları kolektif olarak üretmeye, ütopyaları nostaljiden, ahlaki tuzu kuruluktan, popülist propagandadan ve umutsuzluktan kurtarmaya davet edecek. ÜTOPYA kapsamında Selanik Çağdaş Sanat Müzesi ve şu an halen Selanik’te sürmekte olan Selanik Bienali’nden de bir seçki sergilenecek.