Her yıl artan ve kullanım yaşının 10'un altına düştüğü madde bağımlılığı, toplumun kontrol gücünü kaybetmesinin bir sonucudur. Geçmişte babalarının karşısında sigara içmeye utanan gençlik, bugün nargile kafeler'i doldurarak zararlı maddelere yöneliyor.
Kentleşmeyle mahalle kültürünün ortadan kalkması, apartmanlarda komşuluk ilişkilerinin zayıflaması, sosyal destek hizmetlerinden yoksun ailelerin sorunlarla baş başa kalmasına yol açtı. Uyuşturucu tacirlerin ağına düşen çocukların maddeye yönelmeleri kaçınılmaz oluyor. Değişen toplum yapısında ortaya çıkan yeni sorunlar karşısında yeni çözümler üretmek ve toplumun organizasyon gücünü harekete geçirmek madde bağımlılığı mücadelede başarı getirir. Başakşehir STK platformunca düzenlenen çalıştay, çocuklarımızı sağlıklı yarınlara hazırlama ve ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynamaktadır.
Çalıştay programı
Başak Şehir STK Platformunca düzenlenen “risk altında ve korunması gereken çocuklar” çalıştayın programında, Yard. Doç. Dr Zeki Karataş, aile içi iletişim sorunlarının çocuğun gelişimini olumsuz etkilediği, bu durumun çocukta psikopatolojik sorunlar geliştirdiği, eğitim düzeyi düşük annelerin çocuklarıyla yeterli düzeyde ilgilenmediğini vurguladı. Zeki Karataş, çocuğa yönelik riskleri önceden tespit edebilir ve giderebilirse çocukların korunabileceği, bu yönde risk altındaki çocukların sivil toplum kuruluşlarınca takip ve izleme yapmasının önemini belirtti.
Doç. Dr. İsmet Galip Yolcuoğlu, psiko sosyal sorunları olan çocukların tespiti için doktorlarla birlikte sosyal hizmet uzmanlarının çalışması gerekliliğini söyledi.
Uz. Sç. Kemal Güdek, ailede yaşanan eşler arası çatışma, hastalık, ölüm, boşanma, intihar, göç, ekonomik sorunlar, işsizlik çocukta stres faktörüne yol açarak çocuğun uyum ve davranış sorunlarının kaynağını oluşturduğunu vurguladı.