Bizim çocukluğumuzda bilim adamı kavramı vardı. Hikayesini bildiğimiz sadece Marie Curie olduğu için, niye bilim adamı oluyor da, bilim kadını olmuyor diye sormak pek aklımıza gelmezdi.
1990'lardan sonra akademik dünyada kadınların sayısı arttı. (Esasında akademi ekonomik popülerliğini yitirince hırslı erkekler için geçerliliğini de yitirir gibi oldu, böylece gayretli kadınlar için kendiliğinden alan açıldı.)
Marie Curie'nin izinden yürüyerek, başta biyolojik kızı olmak üzere sıhhatini kaybetmek pahasına bilime katkı sunan genç kızların, kadınların sayısı arttı. Hal böyle olunca dildeki “eril” temsil, yerini insanlık paydasında bütünlenen eşitlikçi isme bıraktı ve bilim insanı tabiri kullanılmaya başlandı.
Pazartesi günü yazdığım “Kardan Adamın İntikamı” videosundan sonra kar ile bir kimlik üzerinden temsilin, biraz şaka biraz ciddi sosyal medya üzerinden dolaşıma girdiğini fark ettim. Karlar ülkesinde “kardan adamı” tahtından edecek yeni fotoğraflar çıkmıştı ortaya.
Klasik kardan adam formu; kimlik temsili ile kişilik temsilini neredeyse eş olarak gören alıngan metropol insanı için “sorunlu” bulunmuş olduğu için mi çoğulcu kardan insan temsilleri ortaya çıktı?
2017 yılının ilk karlarıyla birlikte bana kardan insanını göster, sana kim olduğunu söyleyeyim sözünü haklı çıkaracak “kardan yakınlıklar”ın fotoğrafları üzerinden, “yeni kimlik algıları”na dair veri toplamanın mümkün olduğunu düşündüm.