Washington’daki Pew Research Center'ın bir araştırması, ergenlik çağındaki gençlerin Facebook ve Twitter’ın yerine YouTube ve Instagram’a yöneldiğini ortaya koyuyor. Bu yıl mart ve nisan aylarında 13-17 yaş grubuna ve onların anne-babalarına yönelik olarak yapılan çalışmaya göre, Z neslinin ergenlik çağımdaki gençlerinin yüzde 85’i YouTube, yüzde 72’si Instagram ve yüzde 69’u Snapchat kullanıyor. Buna karşın, Facebook yüzde 51, Twitter yüzde 32 oranında tercih ediliyor. (Pew’in 2014-2015’te yaptığı Ergenler ve Teknoloji raporunda Facebook kullanıcılarının oranı yüzde 71, Instagtam yüzde 41’di.)
Araştırmaya göre, bu gruptaki gençlerin yüzde 90’ı video oyunları oynuyor, yüzde 31’I sosyal medyanın yararlı, yüzde 24’ü zararlı olduğunu düşünüyor. Gençler, sosyal medyanın dikkat dağıttığını, dedikodu, tehdit dolu mesajlar ve arkadaş baskısının kendilerine olumsuz etksi olduğunu belirtiyorlar.
Negatif mesajlı seçim kampanyası işe yarıyor
INFORMS jourmal Marketing Science’da yayınlanan bir araştırmaya göre, negatif mesaj veren seçim kampanyaları, olumlu mesaj içerenlere göre daha etkili oluyor. ABD’deki 2010-2012 senato seçim döneminde belilrli bölgelerdeki siyasi reklamları değerlendiren araştırma, seçmen katılımını, reklamın yapıldığı bölge, seçmen demografisi ve iletişimin tonunu birlikte ele almış. Reklamları GRP* oranlarına göre değerlendirerek, olumsuz ve olumlu mesaj içeren reklamların etkinliğini karşılaştırmış. Sonuçlar, adayların olumsuz mesaj üzerine kurulu kampanyalarının daha etkin olduğunu ve seçmen katılımını artırdığını gösteriyor.
*(Bir reklamın belrli bir süre içinde elde ettiği brüt izlenme oranı. Elde edilen ratinglerin toplamı)
İstanbul markasına büyük hizmet