Türkiye’de, yılda yaklaşık 20 milyon ton meyve üretiliyor. Bu üretimin bir milyon tonu meyve suyu sektörü tarafından değerlendiriliyor. İşlenmiş ürünler, yaklaşık dört kat daha yüksek katma değer yaratabiliyor. Nar ve vişne suyu gibi özel ürünler Orta Doğu’dan, ABD’ye, Avustralya’ya kadar, pek çok pazarda ilgi görüyor. Meyve suyu sektörü gelişen bir pazar. İhracat rakamları da her yıl artıyor. Örneğin, 2017’de sektör bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında büyüdü ve 2.8 milyar TL’lik bir hacme ulaştı. Ayrıca, 215 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdi.
Meyve suyu sektörü, her yıl yüzde 90’ı aşan oranda ihracat fazlası veriyor. Yaklaşık 1 milyon tarım emekçisine doğrudan istihdam sağlayan, hammaddesi yerli olan ve ithalatı yok denecek kadar düşük olan bu sektöre destek olmak ülkemizin önceliklerinden olmalıdır. Bu bağlamda, üretime, Ar-Ge’ye ve pazarlamaya sürekli olarak yatırım yaparak büyüyen Dimes, başarılı bir rol model sunuyor.
Dimes’in Üçlü Başarı Formülü
Dimes Pazarlama Direktörü Duygu Süleymanoğlu’ndan aldığım bilgiye göre, kuruluş yüzden fazla ülkeye ihracat yapıyor. Uzak Doğu, Avrupa, Kanada, ABD ve Afrika’da ürünleri satılıyor. Kuruluş, girdiği her ülkede, güçlü yerel firmalarla, büyük zincir mağazalarla ve önde gelen havayolu şirketleriyle işbirliği yapıyor. 2017’de 32 milyon TL’lik ihracat yapan ve toplamda 400 milyon TL ciro gerçekleştiren Dimes, sektörün gelişmesi için de yoğun çaba gösteriyor.
1. Ar-ge yatırımları
• Dimes, meyve suyu sektörü genelinde Ar-Ge merkezi olan tek firma. Tokat ve İzmir başta olmak üzere akademik kurumlarla ve bilim insanlarıyla birlikte çalışıyor. 2018 yılı itibarı ile Bakanlık onaylı resmi Ar-Ge merkezi niteliği kazanan Ar-Ge departmanında farklı ürün geliştirme projeleri yürütülüyor.