AK Parti zayıflığını bile değerlendirip gücünü sürdürmeyi beceren bir siyasi zekaya sahip. Tabii bunda şans faktörünün de payı var. Bir de karşısındaki muhalefet cephesinin bu iki özellikten mahrum olmasının…
Şanslı çünkü, ilk katıldığı 3 Kasım 2002 tarihli seçimde, Genç Parti‘nin varlığı, oyların üçte birinin biraz üstünde bir oranda oy almasına rağmen, Meclis’teki sandalyelerin üçte ikisine sahip olmasını getirmişti AK Parti’nin…
Oylarının ciddi biçimde tırpanlandığı 7 Haziran 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerindeki vartaları da, AK Parti, siyasi zekasıyla aşmayı başardı. İlkinde muhalif cepheyi ne yapacağını bilemez hale düşürüp seçimi yenileterek, sonuncusunda ise MHP ile ‘ittifak’ yaparak iktidarını sürdürüyor.
Herkesin beklediği, çok zayıf göründüğü bir ortamda gidileceğe benzeyen yedi ay sonraki yerel seçimde de, AK Parti’nin, yine bir yolunu bularak, özellikle büyükşehirlerde varlığını hissettiren oy kaybına rağmen, sandıktan bir kez daha başarıyla çıkmasıdır.
Elinde tuttuğu 17 büyükşehirde, anayasa referandumunda, ‘Hayır’ oyları önde çıkmıştı. İstanbul ve Ankara’da bile…
İttifak yerel seçimde de kurulabilir ve MHP’liler AK Parti’nin AK Partililer de MHP’nin adaylarına oy verdirilebilirlerse, CHP’li adayların başkan seçilegeldiği bazı il ve ilçelerde dahi, yerel yönetimler, iktidarın (AK Parti ile MHP’nin) eline geçebilir.