ABD, uçaklarla Kobani'ye indirdiği silahları YPG'ye teslim etti.
Silahlar, iki ABD uçağı tarafından 8 sorti yaparak getirildi. Uçakların görüntüsü de yayınlandı.
Ankara bu bilgiye sahipti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD başkan yardımcısına bu bilgiyi aktardığında, “Benim haberim yok” yanıtını aldı ama Savunma Bakanı Carter, haberi doğruladığı gibi bundan sonra YPG’ye silah yardımını sürdüreceklerini açıkladı. ABD, YPG’ye silah yardımı konusunda zaten açık oynuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York temaslarında da ortaya çıktığı gibi bu konuda Türkiye ile ABD arasında çok ciddi bir görüş ayrılığı var.
Peki, YPG bu silahlarla ne yapacak?
ABD’nin planı, YPG ile karadan yürüyerek Rakka’yı temizlemek...
Türkiye böyle bir operasyonda yer almayacağını ilan etti.
ABD pek oralı görünmüyor...
PYD-YPG cephesini tercih ettiğine yönelik mesajlar vermeye devam ediyor.
ABD’nin PYD-YPG ile Rakka’ya operasyona girmesi, Türkiye açısından, iki ülke arasındaki ilişkileri ve koalisyondaki konumunu gözden geçirmeyi gerektirecek bir gelişme olarak görülüyor.
RAKKA ÖNCESİ TEST
Türkiye’nin, ABD’yi Rakka’dan önce test edeceği bir yer daha var: El Bab...
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), El Bab’a doğru ilerlemeye çalışıyor. El Bab, DEAŞ’ın elinde ve burayı tahkim etmeyi sürdürüyor.
Türkiye, sınırlarının güvenliği ve PKK-PYD-YPG cephesinin, Türkiye sınırı boyunca yerleşmesini önlemek için El Bab’ın kontrolünü çok önemsiyor.
Diğer taraftan PKK-PYD-YPG cephesi TSK ve ÖSO’nun Cerablus’u kontrole almasından sonra, Membiç ve El Bab üzerinden güneyde PKK-PYD koridorunu açmayı hedefliyor.
Bu nedenle ABD desteğinde DEAŞ’ı El Bab’dan çıkarıp hattı tamamlamayı planlıyor.
Türkiye, ABD’yi El Bab’da da test edecek.
Eğer Kobani’ye indirilen silahlarla YPG, Rakka’dan öne El Bab’a yönelirse, bu ABD’nin “PKK-PYD koridorunu güneyden açma” projesinin içinde olduğunu gösterecek.
Ankara’da, ABD’nin “ikili oynadığı” düşüncesi hâkim.
TSK YAPAR MI?
ÖSO, TSK desteğinde Cerablus’tan sonra Rai üzerinden güneye yöneldi ve El Bab’a ulaşmaya çalışıyor.
Ancak, ÖSO’nun çok yavaş ilerlediği de bir gerçek. Bazen kontrolü ele geçirdiği yerleri yeniden DEAŞ’a kaybediyor, bir daha ele geçirmeye çalışıyor. Bir çeşit mehter yürüyüşü gibi...
Askeri uzmanlara göre ÖSO’nun, DEAŞ’ı El Bab’dan çıkarması ve kontrolü sağlaması çok uzun süre alacak bir operasyon, ayrıca kalıcı bir şekilde başarı sağlaması da zayıf bir olasılık.
Bundan istifade ABD’nin YPG’yi El Bab’a yönlendirmesi, Türkiye açısından Fırat Kalkanı çerçevesinde yeni bir hamle gerektirebilir.
“ÖSO yapamazsa, El Bab operasyonunu TSK yapar mı” sorusu gündemde.