GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi (GATA) dahil, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, uygulamada oluşan aksaklıklar nedeniyle şikâyet konusu olmaya başladı.
Son günlerde Güneydoğu’da terörle mücadele veya terör saldırısı nedeniyle yaralanan askerlerin sivil hastanelere sevk edilmeleri ve sivil sevk zincirinin ağır işlemesi nedeniyle büyük illerdeki hastanelere intikallerin yol açtığı tedavi gecikmeleri şikâyet konusu ediliyor.
ASKERİ DOKTORLAR AYRILIYOR
Hava Kuvvetleri’ndeki pilotların ayrılmaları gibi askeri doktorlar arasında da ayrılanların sayısı giderek artıyor. Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasından önce, FETÖ örgütlenmesinin yarattığı baskı ve başka nedenlerle GATA’dan ayrılan öğretim üyesi sayısı 100’e yakın. 15 Temmuz’dan sonra FETÖ bağı nedeniyle ihraç edilen GATA öğretim üyesi sayısı 60, uzman doktor sayısı ise 40 civarında. Ayrıca askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra kendi isteğiyle ayrılan 40 civarında askeri doktor var. Toplam olarak 240 civarında öğretim üyesi ve uzman doktor sisteminden ayrılmış durumda.
KOMUTANA BİLGİ
Söz konusu şikâyetler, Genelkurmay Sağlık Komutanı Tümamiral Hayati Bilgiç’e kadar ulaşırken, bir yandan da Genelkurmay Başkanlığı’na iletiliyor.
Bu sorunların çözülmesi için Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la Genelkurmay yetkilileri arasında görüşmeler de sürdürülüyor.
‘MUTLAK İHTİYAÇ’
Askeri sağlık sistemi, askeri doktorluk ve GATA konusundaki işleyiş ve şikâyet konularını GATA’dan emekli olan Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu ile konuştuk.
Dr. Şehirlioğlu, askeri sağlık sisteminin çökmemesi için GATA’nın ve askeri hastanelerin eski sistemine döndürülmesi gerektiğini savunarak şu bilgiyi verdi:
“Askerlikte sık kullanılan bir kavram vardır; mutlak ihtiyaç. Bunun anlamı, bu ihtiyacın mutlaka karşılanması gerektiğidir. Alternatifi olmayan bir ihtiyaç anlamındadır. GATA ve askeri doktorluk da Türk Silahlı Kuvvetleri için mutlak ihtiyaçtır. Bunun yerine ikame edilmeye çalışılan Sağlık Bakanlığı formülü hem fiziki tedavi hizmetleri hem de askerin moral motivasyonu bakımından olumsuz etkiler yaratmaya başlamıştır. Çözüm GATA’nın eski statüsüne döndürülmesi, en azından kurulacak Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi olarak yer almasıdır. Aksi takdirde bir süre sonra askeri doktorluk tarihe karışacaktır. Bu konuda siyasi otoritenin ve özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha detaylı bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Biz GATA kökenli öğretim üyeleri bu bilgilendirmeyi yapmaya hazırız.”