CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan'ın Çin'de Obama ve Putin'le yaptığı görüşmelerden sonra ortaya çıkan durum, Fırat Kalkanı operasyonunun büyüme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından anlaşılıyor ki Türkiye olaya daha bütünsel bakıyor. Bunun nedeni IŞİD’le PKK’nın sadece Suriye’de değil Irak’ta da faaliyet göstermeleri.
Türkiye açısından bu yeni bir durum değil. PKK, kuruluş günlerinden beri Türkiye, Irak, Suriye ve İran’dan parça kopararak Büyük Kürdistan projesini gerçekleştirme peşinde. Irak’ın ABD tarafından işgal edilip bölünmesinden sonra ortaya çıkan IŞİD de Irak ve Suriye toprakları üzerinde birleşik bir devlet oluşturmayı amaçlıyor.
BİLEŞİK KAPLAR
PKK ve IŞİD’in yarattığı sorun bileşik kaplar gibi çalışıyor. Suriye’deki bir mücadele Irak’ta karşılık görebiliyor veya tersi de yaşanabiliyor.
Türkiye’nin olayı bir bütün olarak ele almasının nedeni terör örgütlerinin bu özellikleri.
Kuşku yok ki Türkiye’nin önceliği PKK’nın Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’yi birleştirerek Türkiye’nin güneyinde yeni bir devlet oluşturmasını önlemek ve sonraki aşamalarda Türkiye’nin güneydoğusunu da bu devlete katma projesine engel olmak...
Bu projeyi engellemek isteyen Ankara, Fırat Kalkanı operasyonundan sonra Musul çevresindeki PKK faaliyetlerini de dikkatle izliyor. Bu bölgedeki
Türkmenlerin özellikle Telafer bölgesinde “etnik temizliği amaçlayan” baskılara maruz kalması Ankara’nın Kuzey Irak konusunda da hareketlenmesine yol açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Obama ile Musul konusunu masaya yatırmasını böyle okumak gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı operasyonunda etkili oldukça bileşik kaplar misali PKK da Irak sınırından Türkiye’ye yüklenmeye çalışıyor. Son dönemde PKK’nın bu sınırdan 100-150 kişilik terörist grupları Türkiye’ye sokma çabası TSK’nın Suriye operasyonunu zayıflatmaya dönük bir karşı operasyon niteliğinde.