Ankara’nın sürekli Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine yaptığı vurgu ve bu yöndeki uyarıları, Türkiye’nin ulusal birliğini ve toprak bütünlüğüne ilişkin hassasiyetini ve alabileceği tutumu da yansıtıyor.
Irak ve Suriye’nin parçalanması, Türkiye’nin bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit olarak algılanıyor. Ankara’nın hassasiyeti buradan kaynaklanıyor.
ABD’nin işgaliyle Irak’ın fiilen parçalanması ve Kuzey Irak’ta neredeyse bağımsızlığa yakın bir devlet yapısının oluşturulması, benzeri bir sürecin Suriye’de yaşanıyor olması ve PKK’nın 30 yıldır dış destekli terörle yapmaya çalıştığı sonuç olarak aynı amaca yöneliktir. Türkiye, Irak, Suriye ve İran’ın parçalanması...
Bu gelişmelerin ulaştığı aşama, özellikle Suriye’deki içsavaş ve ABD’nin PKK-PYD konusunda aldığı tutum, Kuzey Irak’ta Barzani yönetiminin bağımsızlığa adım atmak için ısrar ettiği referandum, Ankara’yı ulusal çıkarları bakımından stratejik kararlar almanın eşiğine getirdi. Önümüzdeki günler Barzani’ye karşı çok sert kararların alınacağı günler olabilir.
TÜRKİYE’NİN FARKI
Türkiye’nin komşularından en önemli farkı ve avantajı, kuruluş felsefesi, cumhuriyetin nitelikleri, demokrasi birikimi ve en son 15 Temmuz’da gördüğümüz gibi demokrasiye olan sarsılmaz inancı, Türk halkının ortak değerleri ve tarihten gelen bir arada yaşama kültürüdür. Türkiye Cumhuriyeti’ni koruyacak en önemli güvence bu değerlerdir.