Haber içerikleri taklit edilerek eksik ya da yanlış bilgi vermeye yönelik oluşturulan ve editoryal değerlendirmelerden yoksun olan içerikler yalan haber-fake news olarak tanımlanıyor. Günümüzde internet ortamları üzerinden yaygınlaşan yalan haberler de okuyucu tarafından çoğu kez sorgulanmamakta ve doğru kabul edilmekte..
Dünyada yalan haber üretimi artık basın özgürlüğü ve doğru habercilik kavramlarının hayata geçirilmesinde rol model olmaktan çoktan çıkan CNN, BBC, Guardian, Independent, New York Times gibi mecralar aracılıyla yapılmakta ve bu da güvenilir kaynakları zaten çok azalmış olan medya takipçileri arasındaki inanılırlığı tamamen sıfırlamakta.
Donald Trump’ın haklı olarak fake news olarak adlandırdığı ve itibarı artık yerlerde sürünen bu yayın organlarının geçmiş güvenilirliklerini hovardaca harcayarak uydurdukları yalan haberler, sosyal medya kullanıcıları arasında da hızla yayılıyor.
Sözünü ettiğimiz yayın organlarının ve sosyal ağlarının Türkiye’deki temsilcileri FOX Haber, Sözcü, Cumhuriyet, Halk TV, Tele 1, KRT, TV24, Ahval, Independent Türkiye olarak öne çıkıyor.
Bu türden algı operasyonlarıyla somut olarak ilk kez küresel destekle sahnelenen Gezi kalkışması ve vandalizmi esnasında karşılaştık.
Yalan ve algı 17-25 Aralık sonrası FETÖ’nün yargı-emniyet darbesi ve 15 Temmuz öncesindeki tüm medya ve sosyal ağlar aracılığıyla organize edilen operasyonlarda ağırlığını hissettirdi. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de aynı algı çalışması biraz daha sofistike ve farklılaştırılmış operasyonlarla kendini gösterdi.