Yine aynı sual ama bu kez halka sorulmuş.
Araştırma şirketi KONDA demokrasi nöbetlerine katılanların profilini araştırmış. Bu araştırma arada kaynadı gitti. Oysa çok önemli sonuçları içeriyordu. Aynı zamanda da darbe girişimine karşı gösterilen refleks hakkında da ciddi ipuçları vermekteydi.
Kısıklı, Taksim ve Saraçhane’de 1874 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada katılanların ezici çoğunluğu Ak Parti’yi destekliyor.
Araştırmada çok önemli bir soru var:
“Darbe girişimiyle ilgili ilk haberi nereden aldınız?”
Televizyondan öğrendim- Yüzde 62
Arkadaş, eş dost, tanıdıktan öğrendim- Yüzde 24
Sosyal medyadan öğrendim- Yüzde 9
İnternet sitelerinden öğrendim- Yüzde 3
Yaşadığımız darbe girişimi, demokratik kuruluşlar, siyasal partiler ve partilerin gençlik kolları için inisyatif gösterebilmek ve hazır olduğunu, kriz yönetebileceğini kanıtlamak bakımından turnusol kâğıdı işlevini gördü.
Araştırma sonuçlarına bakıldığında halkın yüzde 86’sı darbe girişimini televizyondan ve eş dosttan öğrenip, neredeyse ayaklarında terliklerle sokaklara fırlamış. Sosyal medyanın buradaki rolü ise sadece yüzde 9.
Ağırlıklı bir bölümü Ak Partili olan her yaşta insan; partili-partisiz gençler, esnafı, işçisi, işvereni, öğrencisi, kadını, erkeği ve çocuğu; hepsi darbe gecesi sokaklara atmıştı kendini. Onların her birinin hikâyesini okuyoruz, hiç bitmeyecek acıyla, hüzünle, öfkeyle.
Peki, bu refleks organize miydi yoksa kendiliğinden mi gelişmişti.
Yine KONDA’nın araştırmasından öğrendiğimize göre darbe gecesi köprüye ve sokaklara çıkanların yüzde 53’ü Cumhurbaşkanı’nın “Halkımızı sokaklara, meydanlara demokrasimize sahip çıkmaya davet ediyorum” açıklamasından sonra harekete geçmişti. Yüzde 27’si ise bu çağrıdan önce.
Ak Parti gençlik teşkilatından 5 gençle konuştum. Onlara “Darbe girişimi başladığında, teşkilat yöneticilerinizden erken saatlerde olayı bildiren, ‘Hazır olun, sokaklara çıkıyoruz, meydanlarda, köprülerde, gazete binalarının, televizyonların önünde olacağız, mesajlarımızı bekleyin’ tarzında bilgi geldi mi?” diye sordum.