Sözcü gazetesinin yazarı Soner Yalçın’ın hakkımdaki yazısının ardından dostlarımdan gelen pek çok soruyla karşılaştım.
Yalçın, benim Haydar Kutlu ile Nihat Sargın’ın 1989’da Türkiye’ye gelip TBKP’yi (Türkiye Birleşik Komünist Partisi) legal olarak kurmasıyla birlikte “sol”dan koptuğumu ve daha sonra Hürriyet gazetesine girdiğimi yazdığı için bu sorular geliyordu.
Mercimek beyinli solcuların bu “bilgiyi” edindikten sonra 30 yıl evvelki bir ayrılığı “döneklik” diye nitelemesini kenara bırakarak yazıyorum.
Bu kopuşun tarihi çok daha eskiye dayalı.
Anlatayım.
Yıl 1985.
ABD ile Sovyetler arasındaki Soğuk Savaş’ın temposunun hayli yüksek olduğu bir dönem malum.
Bir gün anladık ki “Halkların kardeşliği”, eşitlik, özgürlük, emeğin adil paylaşımı gibi sloganları dillerinden düşürmeyen Bulgar sosyalistleri meğer ülkede nüfusu 900 bini bulan Türk azınlıktan rahatsızmış.
Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) politbürosu, Türk azınlığa yönelik “Yeniden Doğuş-Uyanış Süreci” adı altında sistematik bir asimilasyon politikası başlatmıştı. Alınan kararda şunlar vardı:
1-Türk isimlerinin Bulgar adlarıyla değiştirilmesi
2-Türkçe konuşmanın yasaklanması
3-Türklerin, yoğun yaşadıkları yerlerden koparılarak Bulgarların yoğun yaşadığı bölgelere yerleştirilmesi
4-Türkçe eğitim kurumlarının kapatılması
5-Bulgar ve Türkler arasında karma evliliklerin parasal destekle teşvik edilmesi
6-Okullarda Türkçenin yasaklanması
7-Kararlara uymayanlara para ve hapis cezası verilmesi.
Bu faaliyet “Tek devlet-Tek ulus” kampanyasıyla yürütüldü. Todor Jivkov, kampanyayı “başarıyla yürüten” subaylara devlet nişanı verdi.
Jivkov despotizminin “sosyalizm” adı altındaki faşist uygulaması Türkiye’deki Kemalistlere yabancı gelmedi kuşkusuz. Geçmişte aynını kendileri de Kürtlere, Çerkeslere, Lazlara ve diğer etnik azınlıklara yapmışlardı. Zaten 12 Eylül darbecisi Kenan Evren solcuları işkenceyle katlederken Jivkov tarafından törenlerle ağırlanıyordu. O yıllarda bile “Kürt’üm” demek yasak olduğundan CHP kökenli kesim utangaçtı Bulgaristan’ı kınarken. İktidarda Turgut Özal vardı ve