Samsunlu olduğumu okuyanlar biliyor. Anne ve babamın tarafında iki köye bağlıyım, ama nedense çocukluğumdan beri hep dayılarımın evine giderdim yaz tatillerinde. Canik Dağları'na doğru uzanan güzergâhta, tabiat harikası bir coğrafyadan bahsediyorum size. Âdeta yeşil bir deniz ortasında, arazilerin içinden geçen ve sıcak yaz günlerinde çimdiğimiz, oltayla balık tuttuğumuz dereleriyle rüyalarımı süsleyen köyüm; Kocalar...
Hâlâ da öyle. Bundan 40 yıl öncesine kadar elektriği, suyu olmayan, köhne ahşap evlerde ikamet edilirdi köyümüzde. Son 20 yıldır müstakil, konforlu gıcır gıcır evler yaptırdılar. Hemen hepsi villa gibi.
Köylülerin bazıları çok çalışkan. Evlerini yaptırmakla kalmayıp, kapılarının önüne traktör ve altlarına araba çekmişler. Kimileri ise aldıkları emekli maaşlarının azlığından şikâyet edip arka bahçelerini bile ekme zahmetine girmiyor. O da insan tabiatı işte.
Dayımın kızları hayvancılığın yanı sıra arıcılığa başlamışlar bu sene. Altı kovanları varmış ama ne yazık ki ilk senenin acemiliğiyle hastalık girince arıların çoğunu kaybetmişler ve ancak üç dört kilo bal elde etmişler. Tattığınızda “Bal dediğin böyle olur” dedirtiyor insana. Kuzenim “Fuat abi, mayıs ayında çiçekler açtığı andan itibaren gram şeker şerbeti koymadım” dedi. Şifa gibi yani.
Onlar çok çalışıyor, kazanıyor, yılda bir kere yurt içi, bir kere de yurt dışı seyahate gidiyorlar.
Ancak diğer köy sakinleriyle ortak bir dertleri var. Avlularının önünden geçen otoyoldan (Evet, otoyol) yakınıyorlar. Karayolları yolu gereksiz bir biçimde aşağıdan geçirip, kendilerini avlularına çıkan dik ve toprak yamaçla baş başa bırakmışlar. Yol kenarındaki elektrik direkleri ise heyelandan yıkılmak üzere, istinat duvarı bile yok. Başvurmuşlar defalarca ama Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğü duvar gibi.