Türk Hava Kurumu (THK) neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt. 16 Şubat 2025 tarihinde yani yarın kuruluşunun 100. Yılına merhaba diyecek.
Kuruluşundan itibaren havacılık eğitiminden uçak motoru yapımına kadar Türk havacılığının temellerini atan THK aynı zamanda, Vecihi Hürkuş, Şükrü Er, ilk kadın pilot Bedriye Tahir Gökmen, Madelet Reyal, Yıldız Eruçman, Eribe Kartal Hürkuş (İlk kadın pilot şehidimiz) gibi ülkemizin havacılık tarihine adını yazdıranların görev aldığı bir kuruluş.
1935’ten bu yana Türkkuşu Eğitim Merkezi, model uçak, yamaç paraşütü, yelken kanat, paraşüt, balon ve planör okulları ile sportif ve amatör havacılık konusunda önemli adımlar atan THK ülkemizde binlerce pilot ve teknisyen yetişmesini sağladı. Planör eğitiminde yaklaşık 30 bin pilot adayı THK ile bröve sahibi oldu. Son yıllarda tüm branşlarda 740 bin havacı yetiştirildi.
THK tam 6 yıldan beri kayyumlarla yönetiliyor.
Çünkü yıllardır kuruma çöreklenen ekibin bazıları yolsuzluk ve rüşvet nedeniyle haklarında açılan soruşturmaların ve kovuşturmaların neticesinde çeşitli hapis cezalarına çarptırıldılar.
Kurumun eski Başkanı Osman Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu, 2’si Fransız 41 kişi hakkındaki dava Haziran 2024 tarihinde sonuçlandı. Osman Yıldırım, zimmet, rüşvet, emniyeti suistimal, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ve suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama gibi suçlardan toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu arada eski AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun tartışmalı bir şekilde boşandığı eski eşi ve THK Üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban da 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.