Alıştık artık Kemal Bey'in tehditlerine.
Öncekileri hatırlayalım:
Çiftçilere, “AKP’ye oy verirseniz iki elim yakanızda olacak.”
Öğretmenlere, “İktidara oy veren öğretmene öğretmen demem.”
Bürokratlara, “18 Ekim Pazartesi itibarıyla bu düzenin illegal
isteklerine verdiğiniz tüm desteğin sorumluluğu size de ait olmaya
başlayacaktır.”
Yabancı yatırımcılara, “İktidara gelirsek Türkiye’ye yaptığınız yatırımların parasını ödemeyeceğiz.”
Daha çok var.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün de partisinin grup toplantısında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerini hedef almış:
"Yüksek Seçim Kurulu'na güvenmediğimi sağır sultan duydu. YSK’nın hangi olaylarda nasıl karar vereceğini hepimiz biliyoruz. İradesini saraya ipotek eden adama hâkim mi denir?"
Bu sözlerinin gerekçesi seçimi kazanamayacaklarını anlayan muhalefete mensup bazı gazeteci ve siyasetçilerin, Anayasa’nın 101. maddesini ısıtarak Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olamayacağına dair yeniden gündeme soktukları yapay tartışma.
Kılıçdaroğlu, “İtiraz etsem ne olacak ki gidip YSK’ya başvuracağım, onlar da sarayın adamı olduğu için onun lehine karar verecekler” diyor özetle.
Yargıya ilişkin tüm konuşmalarından önyargı ve peşin hüküm akıyor ne yazık ki.
TAYYİP ERDOĞAN ATAMIYOR YSK ÜYELERİNİ
Oysa bilindiği gibi Yüksek Seçim Kurulu’nun yedi asıl, dört yedek toplam 11 üyesi bulunuyor. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi de Danıştay tarafından seçilmekte.
Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan atamıyor YSK üyelerini.
Danıştay ve Yargıtay’daki kaynaklarıma sordum, “YSK’ya seçilen adaylar için hangi kriterler öne çıkıyor” diye.
Bana çok şeffaf biçimde şunu söyledi:
“Aday olanlara ilişkin yönelimlerde pek çok kriter var. Bunların başında adayın niteliği ve herkes tarafından kabul görmüş olması geliyor. İkincisi çok özel kriterler. Misal son yapılan seçimde adaylardan Feyzi Eroğlu çok çabuk seçildi çünkü emekliliğine 1,5 yıl var ve dolayısıyla koltuğu yeniden boşalacak ve Yargıtay’dan bir isim daha seçilme şansına kavuşacak. Üçüncüsü de grup kriterleri.”
Peki, bu GRUP KRİTERLERİNİN içine ne giriyor? Cemaatler, ideolojiler vesaire mi?
Onlarla sınırlı değilmiş gruplaşmaların içeriği.
Hemşeri dernekleri bile varmış. Misal geçtiğimiz yıllarda bir “Karadenizliler Grubu” varmış. Sonra siyasi parti gruplaşmaları öne çıkıyor. Ardından cemaatler ve ideolojik saflaşmalar da işin içine giriyor. Hakyol ve Aleviler gibi din eksenli toplulukların yanı sıra Millî Görüşçüler de mevcut. Öte yandan sosyal demokratlar olarak tanımlanan grubun içinde sosyalistler, CHP’liler, DSP’liler olabildiği gibi bir de Kemalist-Ulusalcı kesimin ağırlıklı bir gücü var. Din eksenli olarak az sayıda da olsa Süleymancılar olarak tanınan isimler de var ama onlar Altılı Masa safında pozisyon alıyorlar malum.
Kısaca Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediklerinin altı boş gibi görünüyor.
Ona bakılırsa YSK’nın mevcut başkanı Muharrem Akkaya’nın geçtiğimiz ay skandal bir şekilde Kübra Par’a röportaj vermesi ve orada, “Cumhurbaşkanı’nın aday olup olmadığını bilmiyorum, başvurusu geldiğinde inceleriz. Zaten bu konudaki tartışmalar nedeniyle bir inceleme yaptırdım, hazır bulunuyor” demesi tam bir şaşkınlık yarattı ve ihsas-ı rey olarak yorumlandı. Kemal Bey, bu açıklamalar hakkında sessiz kalmayı tercih etti ama bana göre bu açıklamalarının ardından istifa etmesi gerekirdi.
YENİ ADAYLARIN SEÇİMİ BİTMEK ÜZERE
Akkaya istifa etmedi çünkü zaten görev süresi 24 Ocak 2023 tarihi itibariyle doldu.
Tıpkı diğer YSK üyeleri; Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu, Erhan Çiftçi, Yunus Aykın gibi.
Görev süreleri dolan beş üye için Danıştay ve Yargıtay’da seçimler yapıldı.
Danıştay çabuk bitirdi işi ve İsmail Kalender ile Ali Çopur’u seçti.
Yukarıda da belirttiğim gibi emekli olmasına 1,5 yıl kalmış olan Feyzi Eroğlu ile dün 189 oy alarak Talip Bakır da Yargıtay’dan seçildi.