İslam dini, akla büyük önem vermiştir. Akıl din ilişkisi, Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayette geçmektedir. Çok sayıda ayette; akletmez misiniz, düşünmez misiniz,… şeklinde geçmektedir. Ancak, akıl her şeyin ölçüsü müdür, her şeyi açıklamaya yeterli midir? Soruları çok önemlidir.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat mezunu, Orman Su İşleri Bakanlığı’nda Bakanlık Müşaviri Dr. Ahmet GELİŞGEN hocam, bu hafta dikkat çekici bir makale ile ‘Maturidilikte akıl’ konusunu gündeme getirdi. Akıl-din ilişkisi önemli bir konu ve aynı zamanda istismar edilen bir konu.
GELİŞGEN hocam giriş bölümünde;
“Son zamanlarda, Fazlurrahman ve tarihsellik eleştirileriyle yıpranan “diyalogcu” ve “ılımlı İslam”cı modernistler, kendi bidat veya batıl görüşlerini Müslüman kitleye benimsetmek için, akla hayale gelmedik yöntemlere başvurmaktadırlar. Başvurdukları yöntemlerden birisi de Müslümanların gönlünde taht kurmuş muteber alimler üzerinden kendi batıl fikirlerini pazarlamak şeklindedir. Kendi fikirlerini muteber alimlerin fikri gibi göstererek, Müslümanları yanlış inanca sevk etmeye çalışmaktadırlar. Bu suiistimalde evveliyetle, Fıkıh imamız İmam Azam (rahmetullahi aleyh) ile, Ehl-i Sünnet itikat imamız İmam Maturidi (rahmetullahi aleyh) hazretlerinin tercih edilmesi, son derece manidardır. Bu seçimle Müslüman toplum, itikat ve amel yönünden en etkili alimler aracılığıyla kendi kalesinden vurulmak istenmektedir. İmam Gazzali, Şah Veliyyullah Dehlevi, Âmidi gibi büyük ehli sünnet alimleri de suiistimal edilen alimlerimizdendir.
Bu hainliğe alet edilen alimlerimizin başında hiç şüphesiz İmam Maturidi hazretleri gelmektedir. Modernist bidat ehli, koca imamın, akılcı olduğunu iddia ederek, akla uymayan nassları reddettiğini ileri sürmektedirler. Bu yöntem, son derece tehlikeli bir hainliği içermektedir. Zira batıl bir düşüncenin, çağlara önder olmuş bir zata yüklenip, sonra da o zat üzerinden kitleye sunulması, muhataptaki etkiyi doğrudan artıracaktır. Asıl hedeflenen de budur. Esasen onlar, İmam Maturidi’nin veya başka bir alimin, kendi fikirleriyle ters yapıda olduklarını pekâlâ bilmektedirler….” diyerek, ölçülü ve dikkatli olmamız gerektiğini ifade ediyor.
Maturidilik’te dini anlama yöntemi konusunda ise GELİŞGEN hoca;