Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl geçen yıllardan farklı olarak kadınlara, eşitliğe daha fazla dikkat çekiyor. Davos Zirvesi’nin 48’inci yılının tüm eşbaşkanları kadın. Ve bu kadınlar dünyayı yönetip finans piyasalarına yön verdikleri gibi tüm diğer kadınlar için cinsel tacize, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı seslerini yükseltiyorlar.
Lagarde ile Solberg’in ortak imzasını taşıyan Davos öncesi yayınlanan “2018 kadınların başardıkları bir yıl olmalı” yazısı aslında şunun ipucunu veriyor:
“Bu yıl kadın sorunu her zamankinden fazla gündemde olacak”. Lagarde ve Solberg özetle diyorlar ki “Kızlara ve kadınlara başarma fırsatını vermek sadece doğru olan değil aynı zamanda toplumları ve ekonomileri değiştirir.” Nitekim, “Kadın Girişimcilerin Yükselişi”, “Küresel Büyümenin Motorları: Kadınlar ve Ticaret” kadınların ekonomideki yerini vurgulayan oturumlar.
Kızların okula gitmesi için mücadele eden, Talibanlar tarafından vurulan, en genç Nobel ödülü sahibi Pakistanlı Malala Yusufzay bu yıl Davos’un önemli figürlerinden. Kadınların ağırlığı söz konusu olunca “Cinsel Taciz” meselesinin de gündemde olması kaçınılmazdı.
Dün gece Kristal Küre ödülünü, efsane şarkıcı Elton John, Hindistan’da kızların ve kadınların haklarını savunan oyuncu Shah Rukh Khan ile birlikte alan ünlü oyuncu Cate Blanchett Hollywood’un başını çektiği “Ben de” kampanyasının önde gelen isimlerinden. Aynı zamanda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mültecilerle ilgili çalışmaları nedeniyle “iyi niyet elçisi” seçilmiş olan Cate Blanchett’in “Seksi görünmek cinsel tacize davet çıkartmak anlamına gelmez” sözleri akıllarda.