PAZAR günkü Hürriyet’in “Ses Ver” sayfalarında, 2013 yılında iş kazasında hayatını kaybeden Mevlut Özbaktar’ın eşi Kerime Özbakar, İsmail Saymaz’a davasını geri çekmesi için önerilen 1 milyon lirayı reddettiğini belirtirken “milyonu değil adaleti isterim” diyor.
Kerime Özbakar, Muğla’da atık su istasyonundaki kuyuda altı iş arkadaşıyla birlikte zehirlenerek ölen eşinin bilirkişi raporunda tali kusurlu bulunmasına da isyan ediyor.
“Eşimi o kuyuya indiriyor, elleriyle pisliği temizletiyorlardı. Acımasızlık, zalimlik bu. İlkel çağlarda bile böyle bir şey yok” diyor.
Maalesef çalışma hayatında ilkel çağlardan pek de uzak değiliz.
İsmail Saymaz’ın haberinin hemen altında yer alan kutucuktaki rakam da bunu kanıtlıyor zaten.
Haziran ayında iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 164.
Günde ortalama 5 kişinin hayatını iş kazasında kaybetmesi bu çağda ilkellik değilse nedir?
Öte yandan Kerime Özbakar’ın ilkel çağlara atıfta bulunması “zamanı gelince kullanırım” düşüncesiyle bir kenarda tuttuğum 2016 Küresel Kölelik Endeksi’ni aklıma getirdi.
Birleşmiş Milletler’in “İnsan Kaçakçılığı’na Karşı İşbiliği Eylemi” sitesinde (www.un-act.org) yer alan endekse göre dünyada bugün “modern köle”sayılabilecek 45.8 milyon insan var.
Bu rekor sayıda, 2015-2016 yılları arasında 60 milyon üzerinde insanın savaş, iç çatışma gibi nedenlerle yerlerinden yurtlarından olmalarının payı büyük.