Gözde Altıntaş Milat Gazetesi

Çocuk kamplarına ilgi hızla artıyor

Türkiye’de kamp çağında 5-17 yaş arası 16 milyon çocuk var. Mevcut kamplara yaklaşık 1,5 milyon çocuk katılıyor. Türkiye’deki çocuk kampı ekonomisi ise 350 milyon dolara ulaşırken, 69...

24 Aralık 2017 | 109 okunma

Türkiye’de kamp çağında 5-17 yaş arası 16 milyon çocuk var. Mevcut kamplara yaklaşık 1,5 milyon çocuk katılıyor. Türkiye’deki çocuk kampı ekonomisi ise 350 milyon dolara ulaşırken, 69 ülkeden binlerce çocuk spor, sanat, İngilizce, doğa, bilim ve liderlik içerikli kamplara katılıyor.

Birçok devlet tamamlayıcı eğitim olarak kampçılığı destekliyor. Bununla birlikte çocuklara yönelik kamplar aynı zamanda büyük bir turizm faaliyeti haline bürünmüş durumda. Kampçılık sektörünün en gelişmiş olduğu ülkeler Rusya, ABD, Kanada ve Japonya. Örneğin ABD’de 14 bin civarı kamp bulunuyor. Yılda 14 milyon civarı çocuk kamplara katılım gerçekleştiriyor ve bu katılım Amerika’daki kamp sektöründe 24 milyar dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Rusya’da 60 bin civarı kamp bulunurken, Japonya ve Kanada’da kampçılık kültürü aile yapılarının içine yerleşmiş durumda.

Türkiye’de her geçen yıl ailelerin kampa ve kampın faydalarına olan inancı artıyor. Sayıları 10 bini bulan kampların kapısı, çocuklarının iyi iletişim kurabilmesini, sosyal ve fiziksel becerilerinin üst seviyede olmasını, sorumluluk anlayışlarının gelişmesini, bir ya da birkaç yabancı dile hakim olmasını ve tatil dönemlerini verimli geçirmesini arzu eden aileler tarafından çalınıyor. Türkiye’nin 2020 yılı itibariyle Türkiye’nin kampçılıkta söz sahibi 5 ülke arasında olacağını tahmin ediliyor.

1989 yılından bu yana faaliyet gösteren Geleceğin Yıldızları’nın Kurucusu Fahrettin Gözet, kendilerini Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olarak adlandırıyor. Gözet, “Sektörün son dönemlerdeki beraber hareket etme, standartları takip etme ve uygulama eğilimi ülke çapında pozitif bir algı oluşturdu. Daha önce kamplar için yılda 200 milyon dolar civarında döviz yurtdışına çıkarken artık bu tablo tersine dönmeye başladı. Şimdi yabancı öğrenciler Türkiye’yi tercih ediyor. Kamp işletmeciliği ile ekonomiye büyük katkıda bulunarak sektörün büyümesinde rol oynuyoruz. Türkiye’de sayıları 10 bini bulan kampların yüzde 90’ı devlet tarafından organize ediliyor. Gençlik spor bakanlığı, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyelerden, spor kulüplerine, derneklere ve vakıflara kadar düzenlenen kamplar bulunuyor. Özel kamplar sektörün ancak yüzde 10’u kadarını kapsıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı 20 yılda yaklaşık 25 bin çocuğu ücretsiz olarak kamplara ötürüyor.” dedi.

Türkiye’de okullar eylül ayının sonuna doğru açılıp haziran başı kapanıyor. Bu kadar uzun bir süre; öğrencilerin öğrendiklerini unutmasına, beynin tembelleşmesine neden oluyor. Yaz tatilini nasıl değerlendiriyorsunuz diye bir anket yapılsa, ders tekrarı yaptım, yabancı dilimi geliştirdim vs gibi cevaplar verenlerin sayısının oldukça az çıkacağını tahmin ediyorum.

Yukarıda verilen rakamlara göre yaklaşık 10 çocuktan biri bu tür kamplara katılabiliyor. Çok düşük bir oran.  

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.611 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.204 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 336 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.902 Okunma