Gözde Altıntaş Milat Gazetesi

İşten çıkarılmayı fırsata çevirin

ABD ve Avrupa’da yaygın olarak değerlendirilen Yeniden Yerleştirme Danışmanlığı (Outplacement), Türkiye’de de giderek daha fazla tercih edilen bir İK uygulaması olmaya başladı. Yeniden Yerleştirme...

14 Ekim 2017 | 184 okunma

ABD ve Avrupa’da yaygın olarak değerlendirilen Yeniden Yerleştirme Danışmanlığı (Outplacement), Türkiye’de de giderek daha fazla tercih edilen bir İK uygulaması olmaya başladı.

Yeniden Yerleştirme Danışmanlığı, çeşitli nedenlerle işten çıkarılan çalışanların, bu süreçle başa çıkmalarını kolaylaştırmaya odaklanıyor. İnsan Kaynakları Danışmanlık Şirketi Hugent’ten Sibel Aydın, bu uygulamayla ilgili kendi iş hacimlerinde %45’lik artış olduğunu aktardı. Aydın, Yeniden Yerleştirme Programlarının, kişinin mümkün olan en kısa sürede yeni bir işe girebilmesine yönelik bir tür kariyer danışmanlığı olduğunu söyledi.

İşten çıkarılan çalışanların mağduriyetini gidermek ve yeni kariyer hedefleri oluşturmak adına tüm dünyada çok uzunca zamandır tercih edilen Outplacement yani Yeniden Yerleştirme Danışmanlığı, Türkiye’de de giderek daha çok ilgi görüyor. Şirketler bu hizmeti genellikle birleşme, yeniden yapılanma, küçülme, kapanma gibi personel çıkarma veya azaltmanın kaçınılmaz göründüğü durumlarda tercih ediyor.

Global düzeyde neredeyse tüm büyük firmaların bunu uyguladığını aktaran Aydın, “Türkiye’de de giderek daha çok tercih ediliyor, çünkü firmalar çalışanlarına destek sağlamanın yanı sıra böyle süreçleri sıkıntısız, prestij kaybı olmaksızın ve eski küskün çalışanlar olmadan atlatmak da istiyorlar. Ayrıca çalışmaya devam edenler açısından bu yaklaşım, çalışma motivasyonunun düşmemesi ve olası iş gerginliklerinin azaltılmasında etkili oluyor. Ülkemizde neredeyse sadece global firmalar bunu uyguluyor ancak yerel firmaların da uygulamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Yeniden Yerleştirme Programının, doğrudan iş bulmak olarak algılanmaması gerektiğini ancak iş bulma yollarını kolaylaştırdığını dile getiren Aydın, “Bu programın amacı, çalışanlara kendileri için bir hedef belirlemelerini ve atacakları adımları planlamalarını sağlamaktır. Düzenlenen çalışmalarda, ki bu tek kişi olabildiği gibi bir grup da olabilir, katılımcıların güçlü alanlarını keşfetmeleri, iş arama sürecinde daha odaklı şekilde ilerlemeleri ve mülakat performanslarını geliştirmeleri konusunda yardımcı olunmaktadır” dedi.

Yeniden Yerleştirme Programında verilen hizmetler ise; Kişinin güçlü ve gelişime açık yönlerinin belirlenmesi, Etkili bir özgeçmiş hazırlama, İş arama yöntem ve stratejileri, Mülakat yönetimi, Teklif sürecinin yönetimi ve etkili müzakere teknikleri, Kariyer Koçluğu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.611 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.204 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 336 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.902 Okunma