Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 145 ülke arasında 130‘uncu sırada yer alıyor.
Bu veri ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Çünkü iş yaşamındaki cinsiyet eşitsizliği Türkiye'de kadın emeğinin ekonomiye yansımasını engelliyor.
Oysaki Türkiye, kadınların çalışma hayatına katılım oranını OECD ortalamasına çekebilirse GSMH'sini yüzde 20 büyütebilir.
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Kadın Çalışma Grubu'nun KPMG işbirliği ile gerçekleştirdiği etkinlikte “Geleceğin iş kadınları kilidi nasıl kırabilir?” sorusunun yanıtı arandı.
Toplantının ev sahipliğini yapan GYİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkay Demirdağ, “Bu ülkedeki dönüşümün kadından başlayacağını düşünüyoruz. Türkiye ve dünyada cinsiyet eşitsizliği problemi var. Dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin gündeme gelmesi ve bununla ilgili bir farkındalık yaratılması bizim temel hedeflerimizden. GYİAD Kadın Çalışma Grubu olarak diğer temel amacımız; kadının ekonomiye kazandırılması, çalışma hayatındaki kadınların güçlendirilmesi ve şirketlerde kadınların yönetimde etkinleştirilmesi.
Türkiye'nin kadınlar ile erkekler arasında iş gücüne katılım konusunda oluşan farkın 2025 yılına kadar yüzde 25'e düşürme hedefi var. OECD ortalamasını mutlaka yakalamamız lazım. OECD rakamlarını yakalayabilirsek, kadınların iş gücüne katılımlarının artması ile Türkiye'nin GSMH'si 2025'te yüzde 20 artma potansiyeline sahip” dedi.